Blogg

Nu stoppar vi ombildningarna!

Att kämpa för bostäder åt alla är nog den i särklass viktigaste frågan för Vänsterpartiets i Sundbyberg och för Vänsterpartiet i hela Stor-Stockholm. Jag möter nästan dagligen medborgare som berättar om svårigheter med att hitta tak över huvudet till ett rimligt pris. Jag möter människor som är inneboende hos någon hyresgäst men betalar ockerhyra, som bor alldeles för trångt tillsammans med sin familj, som inte kan flytta hemifrån och som separerat men tvingas fortsätta bo ihop trots att relationen är destruktiv.  När vi till och med har barnfamiljer som är bostadslösa så är det något väldigt allvarligt fel. Den bostadspolitik som lett fram till att den här helt orimliga situationen är något Vänsterpartiet självklart tar avstånd från.

Vi har helt andra visioner för Sundbyberg. Vi tror på en stark allmännytta och att det finns gott om hyresrätter med rimlig hyra. Detta tvärtemot Moderaterna vars ombildningshysteri gjort att vårt kommunala bostadsbolag Förvaltaren är 1200 hyreslägenheter fattigare än för bara 3 sedan. Alla kan räkna ut att det här självklart gjort den långa kön för att få en hyresrätt ännu mycket längre. Men, tack och lov är det nu är stopp för det.

Tack vare påtryckningar från enskilda medborgare, Hyresgästföreningen och de många väljare som gav Vänsterpartiet starkt stöd i valet, så driver vi utvecklingen åt rätt håll. Vänsterpartiet har använt vår vågmästarroll i Sundbyberg till att ställa krav på att ombildningarna ska stoppas, för att kunna ingå valteknisk samverkan med minoritetsstyret (S, C, L).  Detta resulterade i att vi på måndagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att stryka en ytterst tongivande mening i ägardirektiven för till Sundbybergs stadshus AB.

Det handlar om den centrala meningen ”Hyresgästers önskan om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter ska prövas i positiv anda.” som Vänsterpartiets och mittenstyrets ledamöter alltså röstade för att stryka. SD, M, Mp och Kd röstade tvärtom för att ha kvar skrivningen och driva på för fortsatta ombildningar.

Vänsterpartiet kommer fortsätta kämpa för att stoppa utförsäljningar och ombildningar, men också för att bygga nya hållbara hyresrätter till rimliga priser och för att Förvaltaren ska växa som bolag. Vi kommer aldrig att stödja ett styre som fortsätter nedmonteringen av Förvaltaren.

Sundbyberg ska ha en stark allmännytta och alla ska ha råd att bo. Så TACK alla vänsterväljare! Nu tar vi ett viktigt steg för att stoppa ombildningarna, för ett Sundbyberg, för alla. Inte bara för de rikaste.

Catja Kaloudis
15 mars 2019

Dela den här sidan:

Kopiera länk