Blogg

Vad fan får jag för pengarna?

Vad fan får jag för pengarna?

Just så sa Leif Östling, tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv, då han intervjuades av SVT:s Uppdrag Granskning i november 2017. Han tyckte nämligen inte att han fått något tillbaka för de skattepengar han betalat genom åren. Därför hade han i skattespekulationssyfte registrerat bolag på Malta, där flaggans lag gäller och utlänningar lagligt t ex kan bilda bolag med väldigt låg skatt. Detta istället för att låta skattepengarna stanna i Sverige. Behöver jag skriva att jag är av en annan uppfattning?

Jag vet i alla fall vad jag får för mina skattepengar. Förutom en god kommunal skola för mina tre barn, gratis universitetsstudier under många år, kommunal omsorg och med möjlighet att under många år engagera mig både fackligt och politiskt, känner jag mig mer än tacksam för alla ni som gått före och byggt upp vårt svenska demokratiska system. Men för att en välfärdsstat som Sverige ska fungera, krävs att vi alla bidrar efter förmåga och att resurser sen fördelas efter behov. Inte som nu när bidragen går till de rikaste; skattepengar går till RUT, ROT, vinster i välfärden och värnskatten avskaffas.  Detta samtidigt som allvarligt sjuka blir av med sin sjukersättning eller att stöd till medborgare med normbrytande funktionalitet begränsas. Det, för mig, är inte rättvisa eller jämlikhet.

Vänsterpolitik och kampen för ett bättre och mer jämlikt samhälle bygger vi tillsammans. Jag får dock kämpa på mitt eget håll ett långt tag framöver. Trots två genomförda cancerbehandlingar under de senaste 20 åren fick jag nyligen besked om att jag ännu en gång måste genomgå en behandling där både kropp och själ kommer att få sig en rejäl knäck. Redan vid första uttaget av medicin på apoteket slog högkostnadsskyddet för medicin i taket, och de resterade tusentals kronorna som medicinen egentligen kostar, betalar vi alla tillsammans, via skatten.

Utifrån detta besked har jag valt att lämna mina politiska uppdrag  och på heltid ägna mig åt att läka, vila och sköta om min kropp så att den ännu en gång klarar av den utmaning som väntar. Det pågår ett krig i min kropp, men sjukdomen syns inte nämnvärt på utsidan. Men en fysisk, mental och medicinsk utmaning som denna, kräver sin överman. Det vet alla ni, som har samma erfarenhet, antingen själva eller via personer som står er nära. Det är en kamp som heter duga.

Jag känner mig både glad och tacksam över att ha gott stöd på vägen och att den goda sjukvården finns i Sverige. Jag kan inte nog uppskatta er alla som jobbar där ute och tar hand om oss andra, vilka hjältar ni är!! Vi är många som kämpar med olika krämpor och sjukdomar som behöver extra omsorg. Och undersköterskor, läkare, vaktmästare, sjuksköterskor, ambulansförare, lokalvårdare m fl är alla viktiga kuggar i hjulen så att verksamheten ska fungera.

Tack alla er som jag mött under den här tiden. Som delat med sig av sina erfarenheter, som varit arga och besvikna, som hejat på och blivit medlemmar eller som tagit steget att själva engagera er politiskt. Tack alla kloka tjänstemän som gör ett fantastiskt arbete för våra medborgare, trots att ni inte riktigt alltid har de förutsättningar som vi skulle önska. Tack alla för gott samarbete och stort lycka till med ert fortsatta arbete! Utan engagerade medborgare som ni, skulle vårt demokratiska samhälle inte fungera.

Jag kommer att kämpa på min kant och följa er på avstånd.

Varma hälsningar från Catja Kaloudis, avgående gruppledare och oppositionsråd för Vänsterpartiet Sundbyberg

Om blodcancersjukdomen Multipelt Myelom kan man läsa mer om här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk