Blogg

Manifestera mot kärnvapen, för fred

I somras stod det klart att den svenska regeringen inte kommer att skriva på FN-konventionen för ett kärnvapenförbud.
– Vi beklagar verkligen det här beslutet, sade Jonas Sjöstedt när beskedet kom.
Jonas Sjöstedt i kritik mot regeringen.

Att inte skriva under kärnvapenförbudet är verkligen ett svek mot arbetet för fred i vår värld.

Folkets motstånd har en lång historia. Redan i september 1961 genomfördes den första svenska protestmarschen mot atomvapen. Marschen var tre mil lång, från söder i Stockholm till Ursvik i Sundbyberg (där Älvkvarnsskolan finns idag). Målet var Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) som då forskade på kärnvapen under rubriken ”skyddsforskning”. Marschen enade flera olika rörelser och partier och kom att bli en milstolpe i den svenska fredsrörelsen.

2016 arrangerade Vänsterpartiet tillsammans med ABF Norra Stockholms län ett 55-årsjubileum till stöd för dåtidens rörelse, mot nutidens oroväckande utveckling och för fred, rättvisa och solidaritet. Vi har efter det fortsatt att ordna en manifestation i samma anda varje år under september månad.

På lördag den 28 september 2019 är det dags igen. Klockan 13.00 drar Vänsterpartiets blåsorkester igång årets manifestation.  Fyra olika talare berättar om historien i Sundbyberg och vikten av att ta ställning mot kärnvapen och NATO för ett fredlig värld. Särskilt roligt är att Sundbybergs Stadsmuseum är medarrangör och talar i år.

Vänsterpartiet är tydliga: vi vill förbjuda kärnvapen på svensk mark. Vi vill säga upp värdlandsavtalet med NATO. Vi vill att Sverige genom internationella lagar och normer ska bidra till en kärnvapenfri värld. För internationell solidaritet.

Moisés Ubeira
27 september 2019

Läs mer om Vänsterpartiets ställningstaganden här.
Stötta gärna dessa organisationer och läs mer:
Svenska freds
Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF)
Nej till Nato

Dela den här sidan:

Kopiera länk