Blogg

Julkalender: Ned med statskuppen i Bolivia

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Först ut är Martha Omiste som skriver om Bolivia och statskuppen där.

 

Whipala är en tusenårig flagga, som kommer från området runt Anderna i Sydamerika. Ursprungsbefolkningen i Bolivia, liksom i många andra Sydamerikanska länder, använder flaggan som symbol i sin kamp för erkännande. När Evo Morales tog fram den nya konstitutionen, byttes landets benämning från Republica till Estado Plurinacional de Bolivia. Detta innebar en inkludering av ursprungsfolk från 36 olika befolkningsgrupper från Anderna, Amazonas och Chaco (vilka utgör 62 % av befolkningen i Bolivia). Whipala utnämndes till en nationell flagga i Bolivia och en nationell symbol som nu hissas bredvid landets officiella flagga. Idag är den också en global symbol för olika rättviserörelser.

Under Evo Morales första tid, var det svårt att se förändringar i Bolivia. De högerextremas reaktioner var våldsamma och Evo Morales fick ibland inte ens tillträde till vissa områden, eftersom de försvarades av motståndare till honom och som bevakade sina egna intressen och sina företag.

När Morales nationaliserade privata företag och gasindustrin, ledde det till flertalet positiva ekonomiska resultat. Intäkterna från viktiga industrier stannade kvar i landet. Han lyckades även förhandla med privata företag och kom överens om att de kunde investera i landet med kravet på att de betalade en större del till staten.

Tillväxten har varit god de senaste 13 åren. Rättigheter har stärkts och staten har fått starkare kontroll över naturresurser som olja, gas och vatten.  Morales satsade först på fattiga, den gruppen av befolkningen (62 %) som levt hela sina liv utan vatten, skolor, el, transportvägar och avlopp. De fick nu chansen till ett bättre liv med ökade rättigheter, precis som alla människor i hela världen borde ha.  Medelklassen, som sedan tidigare hade ett bättre liv tack vare den traditionella neoliberalismen makt, var dock inte nöjda.

Nu befinner sig landet i en annan situation. Under den senaste tidens händelser har vi kunnat se hur den högerextrema och rasistiska gruppen dykt upp med hjälp av oppositionen efter noggranna och långsamma förberedelser. Polisen och militären vände sig snabbt mot folket och en person utropade sig själv lika snabbt till ny president. Samma person som tidigare uttalat sig mot ursprungsbefolkningen, att de borde flytta till landsbygden och att de inte har rätt att bo i städer. Statskuppen var ett faktum.

Poliser började klippa bort Whipala-emblemet från sina uniformer och började bränna flaggan. Ursprungsbefolkningens rättigheter är nu under attack. Flaggan som länge varit en viktig symbol måste försvaras och de starka reaktionerna mot polisens och militärens attacker kommer inte bara från Evo Morales anhängare.

Fel och misstag har begåtts, även av Evo Morales, men att ständigt konstatera det, ändrar ingenting. En statskupp har ägt rum. Människor fängslas och mördas. Vi, vänsteraktivister måste stå upp för våra starka principer mot politiker som utser sig själva till ledare, mot poliser som med våld tvingar bort folkvalda ledare och andra parlamentariker och mot militär som får tillstånd att mörda folk som protesterar.

Därför vill jag avsluta med Håkan Svennelings ord, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet – ”Bolivias folk har rätt att välja sina egna ledare”.

Dela den här sidan:

Kopiera länk