Blogg

Julkalender: V som i Vi

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Bakom lucka 12 berättar Salvador Perez om varför han tycker att DU ska gå med i Vänsterpartiet.

Det var i augusti år 2017 jag för första gången steg in i vår partilokal i Storskogen. Jag var 26 år och jag minns det tydligt. En kompis var på besök i Stockholm och han körde mig till mötet. Jag minns att vi använde GPS:en på min mobil för att hitta rätt. Det var nog bland de första gångerna jag överhuvudtaget var i Storskogen. Kanske eftersom jag växte upp i Hallonbergen var Storskogen en av de stadsdelar i Sundbyberg jag bara kände till vid namn (jag hade, hör och häpna, aldrig gått över bron till Ör innan jag flyttade dit i januari 2018). Jag minns att jag var nervös och att mitt hjärta bultade när jag skulle presentera mig. Resten av mötet är suddigt men när jag gick ut från partilokalen hade något förändrats i mig. 

Det var långt ifrån självklart för mig att gå med i och bli engagerad i ett politiskt parti. Trots att jag var väldigt intresserad av samhället och av politik tänkte jag länge att det inte finns något parti som fullt ut passar just mig. Så tror jag många unga tänker, och det är synd. Istället för att tänka att ett parti måste passa en fullt ut är det bättre att hitta ett som man har flest gemensamma nämnare med. I partierna pågår i bästa fall en ständig utveckling av politiken, något man kan man vara med och påverka som medlem. I Vänsterpartiet vässar vi just nu vår politik på flera områden. Själv har jag en egen upplevelse av att vara med och påverka politiken. Jag var med och väckte förslaget om att Norrenergi, som kommunen äger tillsammans med Solna, ska sluta sälja utsläppsrätter. Det var ett förslag vi lanserade lokalt innan valrörelsen 2018. På fullmäktige i november 2019 togs beslut att Sundbyberg ska jobba för att Norrenergi ska sluta sälja utsläppsrätter. Känslan av att vara med och ta något från förslag till beslut var obeskrivlig. Det hoppas jag att du också får vara med om. 

Idag förstår jag att ett partipolitiskt engagemang är nödvändigt. De politiska partierna är centrala enheter i vår parlamentariska representativa demokrati, det går inte att bortse från. Med det sagt finns inget hinder från att vara engagerad både i och utanför ett politiskt parti. Det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra, men ett politisk parti är en nödvändig plattform, tycker jag nu. I bästa fall kommer man till en partiförening med stark interndemokrati. Det tror jag är nyttigt för många föreningsovana, inte minst yngre. I vår partiförening diskuterar vi medlemmar olika frågor och ger mandat till våra ledare om hur de ska agera. Om du gått förbi vår partilokal sent på kvällen har du kanske sett att det är tänt. Där sitter vi oftast och vrider och vänder på saker. Det är långt ifrån självklart i alla partiföreningar men så är det i vår. Jag kan inte lova att det blir som du vill, men du kommer att få göra din röst hörd. Det är nyttigt i sig. 

I ett större perspektiv är det så att det inte går att förhålla sig neutral till samhällsutvecklingen Det var så jag tänkte: att jag måste göra något. Jag kunde till slut inte förhålla mig neutral till att högern systematiskt plockar isär den svenska samhällsmodellen med gemensamma trygghetssystem, att extremhögern flyttar fram sina positioner genom att ställa människor mot varandra eller att ett stort statsbärande parti som varit så viktigt för Sverige av allt att döma förlorat fotfästet och numera inget mer än genomför högerpolitik. 

Nu kanske det låter som du måste engagera dig till tänderna och ta en massa uppdrag. Så är det inte förstås. Alla behövs i kampen för ett mer jämlikt samhälle. Det är fel om man tror att alla måste göra allt, men alla behövs och alla kan göra något. Du behöver inte och ska inte jämföra dig med de som syns mest, skriver mest, talar mest och så vidare – du behöver bara vara dig själv och ta med till oss vad du har att bidra med. Det är vår gemensamma uppgift att se till att just dina förmågor kommer till sin rätt.

Avslutningsvis tycker jag att du ska engagera dig i Vänsterpartiet om du vill se ett Sverige och ett Sundyberg för alla – inte för de rika. Vänsterpartiet är det enda parti som i varje givet läge står upp för den sociala tryggheten och därigenom, på politisk väg, vill mota de högerextrema krafterna. Vi är garanten för att det överhuvudtaget ska föras någon slags vänsterpolitik, inte minst nationellt. När vi sätts åt sidan får högern och extremhögern fritt spelrum och då blir Sverige sämre.genom  nyliberal åtstramningspolitik. 

Och, vi är det enda verkligt systemkritiska partiet, det enda partiet som vill ersätta kapitalismen med något annat. Med demokratisk socialism.

För att göra mer behöver vi bli fler. Vi behöver dig. 

Vi tar kampen varje dag, ta min hand och kom med oss. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk