Blogg

Julkalendern: Sörj inte – organisera er!

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Idag skriver Veronica Kallander apropå Internationella funktionshinderdagen som var i veckan.

Jag sitter här med tomt, vitt ark, framför mig och ska skriva en text till vår julkalender-blogg. Det är så mycket jag VILL ha sagt, men orden vill liksom inte komma till mig. De stockar sig någonstans på vägen mellan hjärnan och tangentbordet.

Så får jag plötsligt lite hjälp. I Facebook-flödet påminns jag om en sång av Marie Fredriksson. Jag går in och läser hela texten. Det känns som om hon, Marie, vill säga oss något, därifrån sin himmel:

”I en tid som vår det känns så underligt. Så vemodigt ikväll. Regnet faller ner och det är ingen här jag riktigt känner igen. Det blir åter vinternatt och jag hoppas att du redan lämnat stan. Det blir nog en vacker natt. En ensam stilla tår, i en tid som vår….”

Som ett anthem för hela året 2020. I skuggan av pandemin, i den tid som är vår, pågår ändå både liv och politik. Det corona tydligt visat är hur väl vi behöver ett samhälle som håller ihop, i alla dess delar. Till det behövs vänsterpolitik. Eller mer specifikt Vänsterparti–politik.

Men istället har vi här i kommunen ett Januariavtalet light. I regionen är det gamla Alliansen som styr, med gott stöd av Miljöpartiet och i riksdagen ges det parti inom Januariöverenskommelsen, som har lika stort väljarstöd i procent som en lättöl, orimligt stort inflytande på den socialdemokratiskt styrda regeringen.

Konsekvenserna av detta är tydligt: I Sundbyberg sparar styret in på barn i förskolan och på äldre – mitt i en pågående pandemi! Inom Region Stockholm är det såna som jag –personer med normbrytande funktionalitet – som står i skottgluggen. Det senaste påfundet nu är att vi som har hjälpmedel ska tvingas hyra en del av dem, till exempel elrullstolar, och betala fullt pris för andra, till exempel tyngdtäcken.

Nu i veckan, den tredje december, var det Internationella funktionshinderdagen. En dag inrättad av FN för att lyfta konventionen för mänskliga rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet. Vi måste ha ett vänstersvar på denna fråga, när högern och sossarna kommer med floskler som knappt fäster på ett papper ens! Vänsterpolitik handlar om att se till allas behov!

Det är lätt att vika ner sig i tider som dessa. Men vi har inte råd med det! Varenda dag fram till valet i september 2022 måste vi visa det absurda i experimenten med marknadsliberalismen! Vi måste visa och påminna om att i kris håller vi ihop och när pandemin en dag är över är det ett systemskifte som måste till! Vi måste åter skapa ett samhälle som finns där för sina invånare, solidariskt finansierat av oss alla. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!

Veronica Kallander

Dela den här sidan:

Kopiera länk