Blogg

Julkalendern: Bekämpa klassamhället är alltid rätt i tiden

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Idag skriver Christer Bengtsson om hur pandemin och klassamhället hänger ihop.

          Nej politik är inget mode, ingen ball och trendig grej, för de flesta är det en livsnödvändighet, och de fjantar som kan unna sig att satsa på sig själv, de ger väl fan i resten av vår mänsklighet

Björn Afzelius, ur Medan bomberna faller

Pandemin slår lika hårt mot alla sägs det. Men det är inte helt sant. De privilegierade jobbar hemifrån, medan bussförare, undersköterskor, butiksarbetare med flera måste gå till jobbet och möta risken att bli smittad. Andra blir av med jobbet för att deras arbetsplatser inte kan hålla öppet.

Storföretagen fick snabbt statliga subventioner i mångmiljardklassen när corona-spridningen tog fart. De anställda som permitterades eller förlorade jobbet är inte lika lyckligt lottade. Men hjulen ska ändå snurra, och vinsterna ska upp.

Till och med mitt i en sjukdomskatastrof av enorma proportioner visar klassamhället sitt fula tryne. Inte nog med det, klassamhället gör allt värre. Arbetare med låga löner har inte råd att stanna hemma. De arbetare som har lägst löner är dessutom ofta de som möter flest människor under sin arbetsdag.

Samtidigt vill arbetsgivarna göra situationen än sämre för arbetare genom att ta bort den relativa trygghet som ändå finns i en fast anställning. Och stora delar av fackföreningsrörelsen går med på det.

Det finns förstås ljuspunkter också. I svåra tider sluter människor sig samman och hjälps åt. Ungdomar handlar åt äldre och människor i riskgrupp. Utomhusträffar med coronasäkert avstånd ger ett viktigt socialt sammanhang för många ensamstående och digitala träffar, ibland med någon form av studieinslag gör en i pandemitider kanske tråkig fritid till någonting positivt. I de svåraste av situationer går människor ihop och löser problem själva.

Det är precis det som är politik. Det är precis det som är kamp mot klassamhället. Att sluta sig samman och göra saker tillsammans för att det behövs, inte för att någon tjänar pengar på det.

Kom och gör politik med oss. Kämpa mot klassamhället för ett samhälle utan rika och fattiga men med många människor som har det bra.

Christer Bentsson

Dela den här sidan:

Kopiera länk