Blogg

Julkalendern: En ekonomi inom planetens gränser

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Idag skriver Hannes Anagrius om ett mer hållbart ekonomiskt system och tipsar om sin podcast.

Socialismen är inte automatiskt grön, men den behövs för en grön ekonomi…

Klassisk liberalism, samt bönders och arbetares organisering var del i att rasera aristokratin och införa parlamentarisk demokrati. Socialismens önskan var sen att utvidga demokratin genom jämlikhet. Mångas önskan om att bygga vidare på demokratin och bryta den ekonomiska elitens makt kidnappades dock tyvärr av antidemokrater, som skapade kommunistiska diktaturer. Vilket användes som skrämselpropaganda för socialism.

Men verklig socialism handlar om att utöka demokratin. Lika förutsättningar och ekonomisk demokrati – att även våra arbetsplatser ska styras av oss som arbetar där – förklaras mycket bra i denna dokumentär:

Kan vi göra det själva? – YouTube

Fast i ett ohållbart system

Trots att arbetarrörelsens kamp, socialdemokrater och vänsterpartier har byggt välfärdsstater och ett mer jämlikt samhälle så är vi fortfarande fast i ett ekonomiskt system som varken ger oss verklig demokrati eller klarar stoppa den ekologiska krisen.

Jag säger ekologisk kris, för det handlar inte bara om en klimatkris. Vårt ständigt ökande exploatering av naturen har gjort att i genomsnitt 70 procent av alla vilda djurpopulationer är borta bara sen 1970. Matjordarna som ska ge oss mat i framtiden krymper. Naturresurserna sinar och balansen på jorden är rubbad. Den senaste nyheten är att allt vår ekonomi producerat – vägar, byggnader och prylar – nu väger MER än all natur – alla växter och djur på jorden (inkl. människor och boskap). Det är sjukt. Planeten är bokstavligen sjuk.

Många inom vänstern kämpar för en tillbakagång till folkhemmet – ett mer jämlikt samhälle. Det är mycket som var bättre förr – en större offentlig välfärd och mer jämlikhet. Men folkhemmet byggde också på ökad miljöförstöring – oftast i andra länder. Där fanns också en ekonomisk elit. Och den tvingade oss också att arbeta onödigt mycket när vi redan hade resurser att tillfredsställa allas behov.

Vart ska vi nu då? Jag tror socialismens idéer är helt nödvändiga för att skapa en hållbar ekonomi. Men de räcker inte. Vi behöver också tänka nytt. Varför måste ekonomin hela tiden växa? Kan och hinner verkligen sol, vind och vatten byta ut oljan som energikälla? (ca. 80 procent av all energi är fortfarande fossil)

Varför måste vi ”skapa jobb” hela tiden? Jobba ska vi väl inte göra mer än nödvändigt? När vi har all denna effektiva teknik, varför inte sakta ner och koncentrera oss på att må bättre istället för att producera mer och mer? Hur löser vi arbetslöshet och finanskriser som tycks uppkomma så fort den magiska BNP sjunker eller bara avtar?

Dessa frågor försöker jag besvara med hjälp av forskare och tänkare i min podcast Tillväxtparadigmet (partipolitiskt obunden):
Tillväxtparadigmet | Lyssna här | Poddtoppen.se

Kan vi bli fler som vill ha förändring?

Med ett hållbart ekonomiskt system tror jag faktiskt de flesta kan bli nöjda. Vi kan ha marknadsekonomi, men den kan inte bara styras av vinstmaximering. Den måste regleras så den inte sker på bekostnad av natur och människor. Vi kan ha arbetarägda företag, vi kan ha välfärdsstat, vi kan ha bra levnadsstandard med modern teknik. Vi kan ha banker, men de kan inte styra hela ekonomin.

Och vi kan definitivt inte köpa och slänga saker i den här takten. Vi måste dela och återbruka de resurser vi har, tänka mer lokalt. Vi kan inte äta så mycket kött, flyga som vi gör och vi kan inte ha en ekonomisk elit som äger allt mer. Men vi kan få mer fritid, mer mötesplatser, kultur och trygghet. Mindre stress och mer välmående.

Det är inte lätt att ändra på ett ekonomiskt system, men det är många som vill ha förändring – inte bara Vänsterpartister. Tillsammans gör vi det möjligt!

Hannes Anagrius
Driver podden Tillväxtparadigmet

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk