Blogg

Äldreomsorgen måste stärkas – inte försvagas

Ett stort grattis till alla medarbetare i äldreomsorgen! Samtliga har utnämnts till årets Sundbybergare. Det förtjänar ni! Samtidigt vill vi också skicka en extra stor hälsning till samtliga arbetare inom välfärden. Det är tack vare er som samhället hålls igång. Ett nytt år ger nya krafter och framförallt nya möjligheter.

Men samtidigt som dessa hjältar utnämns till årets Sundbybergare, så riskerar tyvärr deras arbetsmiljö försämras rejält. För vad gör styret, med socialdemokraterna i fronten? Jo, de lägger 7 miljoner kronor mindre än vad förvaltningen presenterat att de behöver för att bibehålla sin kvalité. Tänk då på att äldreomsorgen redan är hårt ansträngd och att arbetsvillkor behöver bli långt bättre.

I Vänsterpartiets budget fanns det utifrån det underlaget inga besparingar. För oss är det viktigt att äldreomsorgen har resurser för att mota pandemin och ge en bra omsorg.

Observera även att varken den grönblåa oppositionen eller Sverigedemokraterna gör en bättre insats. M-Kd-Mp lägger hela 34 miljoner kronor mindre än vad förvaltningen begär! Det motsvarar hela 77 stycken undersköterskor. Och SD lägger 10 miljoner mindre än vad förvaltningen begär. Skandalöst!

Corona-kommissionen pekar ut stora brister

Äldreomsorgen är inte bara en viktig verksamhet i Sundbyberg, utan för hela riket. Nooshi Dadgostar påpekade detta tydligt i den senaste partiledardebatten. När vi samtidigt har vetskapen om att nästan 9 av 10 av de som avlidit av covid-19 har varit över 70 år, och hälften av de har bott på särskilt boende för äldre (säbo), medan en fjärdedel haft hemtjänst.

En av många brister inom äldreomsorgen som konstaterats av corona-kommissionen är låg bemanning, kompetensbrist och en ohållbar arbetssituation. Med anledning av allt detta kommer vi inhämta information om hur det varit i äldreomsorgen i Sundbyberg från arbetare, brukare och fackförbund. Vi har även ställt en interpellation (som tyvärr bordlagts två gånger!) till styret kring äldreomsorgen med fokus på hur andelen ser ut i Sundbyberg med timanställda, heltidsanställda och så vidare.

Karin Rågsjös (V) och Emil Brobergs (V) skrev träffsäkert i en debattartikel om äldreomsorgen.

Jag avslutar med ett citat från debattartikeln:

”Få bort timanställningar i äldreomsorgen och garantera heltid och kontinuerlig fortbildning för alla anställda. Det är också dags att en gång sluta privatisera och sälja ut våra äldre på marknaden. Vi behöver en äldreomsorg som är samlad och där resurserna går till det som de är avsedda för – våra äldre!”

Moisés Ubeira
Gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk