Blogg

Ge skolan mer resurser!

Skolan skriker efter pengar och vi kan se hur åratal av effektiviseringar skapat en ohållbar situation för lärare, skolpersonal och elever i Sundbyberg. Större barngrupper, ändrade vistelsetider på fritids, färre utbildade lärare och sämre arbetsmiljö för vår personal. Så kan det inte fortsätta!

En fungerande skolgång är en avgörande skyddsfaktor för att minska risken för att hamna i missbruk, kriminalitet och våld samt psykisk ohälsa. En lyckad skolgång med närvarande vuxna som tror på varje elevs möjlighet minskar risken att hamna i ett utanförskap. Men för att kunna erbjuda och skapa en trygg och lyckad skolgång krävs resurser.

Under flera år har Sundbybergs skolor dragits med krav på effektiviseringar. Staden har fantastiska skolledare, lärare och övrig personal som gör allt vad de kan för att skapa en likvärdig, utvecklande och nytänkande läromiljö. Men med den mångåriga situationen med ökade kostnader utan likvärdig ökning i skolpengen blir det oerhört svårt. Nu är det dags att vi ger dem rätt resurser för att lyckas och må bra på jobbet!

Man kan effektivisera till en viss gräns. Sen blir det nedskärningar. Den gränsen är nådd nu. Vi ser redan nu effekterna av flera års effektiviseringar. Blir det ännu fler kommer våra elever inte få den skolgång de har rätt till, elever kommer i ännu högre utsträckning stå utan den extrahjälp de behöver, lärarnas scheman kommer bli än mer pressade och förtroendet för stadens skolor kommer att skadas.

Professionen med lärarna i spetsen är mycket tydliga, och barn- och utbildningsförvaltningen är tydliga. Skolan måste få mer resurser och skolpengen behöver höjas. Vi måste låta skolan kosta pengar.

Men för oss i Vänsterpartiet räcker det inte med att hålla skolan flytande. Vi måste satsa på den, det är vår skyldighet gentemot kommande generationer. Vi måste se till att vi har en likvärdig skola där varje elev får rätt hjälp och där vi ser till att såväl elever som vår fantastiska skolpersonal får rätt förutsättningar.

Igår på grundskole- och gymnasienämnden hanterades budgetförutsättningarna för kommande budgetarbete. Vi läste med stor oro hur man öppnat upp för möjligheten att minska servicen i kommunens nattbarnomsorg. Det vore mycket olyckligt för både föräldrar och barn om kommunen drar ner på den verksamheten. Nattbarnomsorgen är för vissa familjer avgörande för arbete och livspussel. Detta är återigen ett bevis på att effektiviseringarnas tid för förbi och att staden nu gått vidare till nedskärningar. Låt oss tillsammans stoppa detta.

Nu går vi in i en intensiv tid när budgeten för 2022 ska läggas för Sundbybergs stad. Ni kan lita på oss – vi kommer satsa på skolan. Vi ska göra det vi kan, och uppmanar alla stadens politiker att lyssna på professionen och ge mer pengar till skolan. Höj skolpengen och ge skolan, eleverna och lärarna de resurser de faktiskt behöver.

Towe Bengtsson
Ledamot Grundskole- och gymnasienämnden
Vice gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk