Blogg

Budget 2022: En röd politik för ett grönt och jämlikt Sundbyberg

Vi lägger en budget med satsningar på tre områden. Det handlar om en stärkt välfärd, trygghet och en grön omställning. Vi lägger en budget för ett mer rättvist och jämlikt Sundbyberg. Där din eller dina föräldrars plånbok inte ska vara avgörande för hur dina framtidsutsikter ser ut. Tillsammans satsar vi på den gemensamma välfärden – för det är bara så vi får ett mer jämlikt Sundbyberg.

Inga nedskärningar eller effektiviseringskrav.

Vi har lagt en budget helt utan effektiviseringskrav eller nedskärningar på våra verksamheter. Efter flera år av neddragningar måste vi prioritera arbetsvillkor och kvalité i välfärden. Flera verksamheter balanserar på bristningsgränsen och vi måste ta det politiska ansvaret och göra något åt den situationen. Det är dags att satsa på kommunen istället för att skära ner på den!

Stärkt välfärd

En stärkt allmän välfärd är avgörande för en välmående, jämlik och växande stad. Därför satsar vi hela 61,7 miljoner mer än förra året på förskolenämnden, grundskole- och gymnasienämnden och äldrenämnden. Vi kan inte bara satsa på skola, förskola och äldreomsorg med fina ord, utan det krävs också resurser, kompetens och tillräcklig bemanning. Vi höjer både förskolepengen, skolpengen och tilläggsbeloppet. Varje elev ska få en rättvis och jämlik chans att lyckas!

Alla barn ska ha samma rätt till lek, social utveckling, lärande och trygga vuxna. Därför har en av våra viktigaste punkter i årets budget handlat om att återställa vistelsetiden, så att även barn till arbetssökande och föräldralediga får lika rätt till fritids och förskola.

Vi behöver ge våra äldre makten tillbaka till sin egen vård genom att införa ramtid, så att äldre själva kan välja vilken typ av stöd de behöver. Vi vill också ha en kommunal vikariepool med tillsvidareanställda, för det är ohållbart att ha fortsätta med den mängd timvikarier vi har idag. Så ökar tryggheten både för personalen och brukaren.

Trygghet

Varje medborgare i Sundbyberg ska känna sig trygg. Därför satsar vi på stadens förebyggande arbete mot främst gängkriminalitet och våld i nära relationer. Men starkt kopplat till trygghet finns också frågan om bostad och arbete. Vi måste vara en stad som våra medborgare har råd att bo i. Därför behöver vi bygga fler billiga hyresrätter i flera olika storlekar. Vi ska också säkerställa att staden och Förvaltaren gör allt för att vi hyresgäster ska kunna bo kvar i lägenheterna, även efter att de blivit renoverade. Genom arbetsmarknadssatsningar där staden, stadens bolag och vårt lokala näringsliv samarbetar kan vi ge fler unga och långtidsarbetslösa möjligheten till jobb. Att ha ett arbete är avgörande för framtidstro och kan också vara en väg ut ur kriminalitet. Dessutom kan vi då också bryta personers beroende av ekonomiskt bistånd och därigenom spara på kommunens resurser.

Sist men inte minst ska staden skriva ett avtal med Kvinnojouren för att säkerställa att deras otroligt viktiga verksamhet får det ekonomiska långsiktiga stöd de behöver. Ingen ska känna sig otrygg i sitt eget hem och det ska alltid finnas hjälp att få!

Grön omställning

Sundbyberg ska vara en förebild för den gröna omställningen. Vi kan inte vänta på att andra går i bräschen. Därför ska vi i Sundbyberg utlysa klimatnödläge. Det gör vi för att staden ska hantera klimatet som den akuta fråga det är. Varje nämnd och varje bolag ska prioritera klimatarbetet.

Vi ska bygg ett nytt eget växthus där staden kan odla och driva upp egna växter. Växthuset kan också bli en trevlig oas för förskolor, skolor och dagverksamhet att besöka och lära sig mer.

Det ska vara lätt för alla våra medborgare att leva mer miljövänligt. Därför ska staden göra det enklare att välja cykeln, kollektivtrafiken eller köra elbil. Vi måste erbjuda alternativ till slit- och slängkonsumtionen. Därför vill vi satsa på smarta sätt att dela på saker. Bland annat genom att upprätta en fritidsbank, för utlåning av sportutrustning med mera och planera för fler returpunkter. Vi vill också flytta återvinning och återbruk närmare stadens medborgare., genom utökade mobila lösningar för återvinning. Då kan vi stoppa bygget av en framtida Återvinningscentral som riskerar att försämra boendemiljö i Rissne. Vi vill också satsa på fler solcellstak och ställa större klimatkrav på byggandet.

Sundbyberg behöver mer jämlikhet, ett bredare arbete för trygghet, en starkare välfärd och en grön omställning som gör livet lättare. Kort sagt, Sundbyberg behöver mer vänsterpolitik!

Vill du läsa hela vårt budgetförslag hittar du det här.

Tillsammans för ett grönt och jämlikt Sundbyberg!

Dela den här sidan:

Kopiera länk