Blogg

Vänsterpartiet gör skillnad för Sundbyberg!

Vänsterpartiet gör skillnad för Sundbyberg!

Vänsterpartiet vill bygga ett Sundbyberg för alla, ett Sundbyberg där alla kan känna sig trygga och där Sundbyberg är en stad som växer med dig. Därför valde vi i vår budget för 2022 att lägga fokus på stärkt välfärd, trygghet och den gröna omställningen. För vi vill ha  ett mer rättvist och jämlikt Sundbyberg.

Under året har vi genom samtal och påtryckningar påverkat styrets politik, men vi ser också hur vi varit med och drivit på att styret nu satsar mer på välfärden. Genom våra påtryckningar har vi fått igenom ökad vistelsetid på förskola och fritids, utreda Bostad först-modellen, förstudie om växthus, fler returpunkter, arbeta för ökat valdeltagande men framförallt inga nedskärningar inom välfärden under 2022. Vänsterpartiet gör skillnad!

Men, vi nöjer oss inte där.

Vi lyckades dessutom, genom samarbete med MP, M och KD få till ytterligare tillägg till budgeten för ett bättre Sundbyberg. Bland annat:

  • Ramtid inom hemtjänsten – vilket innebär att brukaren får bestämma mer om vilken hjälp den behöver
  • Förvaltaren ska införa en policy om att vid nybygge och renovering se till att fler större lägenheter skapas
  • Förvaltaren ska respektera samrådsavtal och erbjuda fyra olika nivåer, inklusive en basnivå, av renovering. Så att hyran inte blir för hög.
  • Långsiktigt avtal (IOP) med Rissnes öppna förskola
  • Utreda förutsättningarna för att implementera stadens koldioxidbudget på nämnder och bolag som verksamheterna behöver förhålla sig till

Vår budget

Hade vi fått bestämma i Sundbyberg hade vi gjort var vi kan för att satsa på kommunen och stoppa de nedskärningar och effektiviseringskrav som funnits i kommunens verksamhet under många år.

I vår budget för 2022 storsatsade vi på välfärden, tryggheten och den gröna omställningen. För det är tre områden vi anser måste satsas ordentligt på. 

Vi valde att satsa hela  61,7 miljoner mer på skola, förskola och äldreomsorg än vad som tillgavs dessa nämnder förra året. Vi vill höja skolpengen och förskolepengen, testa sex timmars arbetsdag i förskolan, införa ramtid inom hemtjänsten och dessutom starta en egen vikariepool med tillsvidareanställda i äldreomsorgen.

Varje medborgare i Sundbyberg ska känna sig trygg. Därför satsar vi på stadens förebyggande arbete mot främst gängkriminalitet och våld i nära relationer. Främst genom ett tydligare och starkare våldsförebyggande arbete i skolan och en stärkt Kvinnojour. Men starkt kopplat till trygghet finns också frågan om bostad och arbete. Vi måste vara en stad som våra medborgare har råd att bo i. Därför behöver vi bygga fler billiga hyresrätter i flera olika storlekar. Vi ska också säkerställa att staden och Förvaltaren gör allt för att vi hyresgäster ska kunna bo kvar i lägenheterna, även efter att de blivit renoverade. Genom arbetsmarknadssatsningar där staden, stadens bolag och vårt lokala näringsliv samarbetar kan vi ge fler unga och långtidsarbetslösa möjligheten till jobb. Att ha ett arbete är avgörande för framtidstro och kan också vara en väg ut ur kriminalitet. Dessutom kan vi då också bryta personers beroende av ekonomiskt bistånd och därigenom spara på kommunens resurser.

Sundbyberg ska vara en förebild för den gröna omställningen. Vi kan inte vänta på att andra går i bräschen. Därför ska vi i Sundbyberg utlysa klimatnödläge. Det gör vi för att staden ska hantera klimatet som den akuta fråga det är. Varje nämnd och varje bolag ska prioritera klimatarbetet. Vi vill ha ökat träbyggande, bättre laddmöjligheter för elfordon. För att minska slit- och släng-konsumtionen vill vi upprätta fler returpunkter och fritidsbanker där sportutrustning kan lånas ut. Vi vill bygga nytt växthus och gynna matodling i staden.

Sundbyberg behöver mer jämlikhet, ett bredare arbete för trygghet, en starkare välfärd och en grön omställning som gör livet lättare. Kort sagt, Sundbyberg behöver mer vänsterpolitik!

Dela den här sidan:

Kopiera länk