Blogg

Meningsfull fritid – ett vapen mot våldet

Malin Fröjmark sitter i Kultur- och fritidsnämnden för V och skriver här om hur viktigt det är att satsa på tillgänglig kultur och fritid för barn och unga, inte minst för att förebygga kriminalitet. 

Som barnfamilj består stora delar av vardagen av att planera och samordna hämtningar och lämningar till barnens olika aktiviteter. Lyxen att kunna lämna bort barnen för någon timme på en aktivitet som utvecklar och ger dem glädje är något som jag många gånger tar för givet. Genom sport, musik och andra aktiviteter får barnen lära sig samarbeta, solidaritet med andra men också att ta för sig. I möte med engagerade tränare och ledare får de fler trygga vuxna i sin närhet.

I tider då allt fler pratar om hårda tag mot kriminalitet så bör blicken istället riktas mot vad som kan göras för att redan i ung ålder ge barn samma möjligheter att delta i sport och kultur, utifrån sina egna förutsättningar och intressen. En meningsfull fritid är, tillsammans med en fungerande skolgång, en stark skyddsfaktor. 

Oavsett hur stort utbudet av aktiviteter är så finns det många barn som inte inkluderas i utbudet. Har du en normbrytande könsidentitet, funktion eller lever med snäva ekonomiska ramar har du inte möjlighet att delta på samma villkor. Att öka tillgängligheten av kultur och fritid för alla barn är därför av största vikt. Genom att göra sport och fritid tillgänglig för dem som står utanför ökas tillgängligheten för alla.  

Min glädje över att genom olika föreningsaktiviteter kunna ge mina barn en meningsfull fritid är något som alla föräldrar borde få kunna känna. Det är något värt att kämpa för.

Malin Fröjmark
Ersättare i Kultur- och fritidsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk