artikel

Julkalendern: Att slippa våld och förtyck är en rättighet

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Idag gästskriver Kvinnojouren i Sundbyberg om mänskliga rättigheter och sin viktiga verksamhet. 

Den 10:e december infaller varje år en väldigt speciell dag. En dag långt ifrån (men kanske ändå nära) kungligheter, paljetter, dans i gyllene salen och vackra uppläggningar, nämligen “Internationella dagen för mänskliga rättigheter”.

I år väljer FN att koppla samman arbetet för mänskliga rättigheter med den pågående coronapandemin. Enligt FN har pandemin resulterat i inskränkningar av de mänskliga rättigheterna, genom exempelvis ökad fattigdom, samt ökning av diskriminering och ojämlikhet.

På Kvinnojouren i Sundbyberg ser vi hur antalet stödsökande har minskat drastiskt sedan isoleringen tagit fart. Tystnaden gör oss väldigt oroliga, vi vet att den inte betyder att våldet har minskat, tvärtom är utsattheten större under kriser.

När skolor och arbetsplatser hänvisar till hemarbete och möten med vänner och familj begränsas så försvinner möjligheten till att åtminstone under några timmar av dagen slippa sin förövare. Utrymmet att be människor i sin omgivning eller samhället om hjälp krymper. Vi vet att vägen till att söka hjälp ofta är lång, snårig och riskfylld. Många våldsutsatta kvinnor, ungdomar och barn får därför inte hjälp förrän situationen är akut eller livshotande.

Vi vill den här dagen påminna om att det är en mänsklig rättighet att få leva det liv en vill leva – ett liv fritt från våld och förtryck.

Vi önskar oss många saker i julklapp. En som inte kostar dig något men som kan vara livsavgörande för någon annan, är att vi vill be dig att vara extra uppmärksam på hur personer i din omgivning verkar må och ha det där hemma. Tveka inte att kontakta oss för att få stöd och råd om du är osäker på hur du kan hjälpa någon i din närhet.

God Jul, vi finns här för dig.
Kvinnojouren i Sundbyberg

Besök oss här:

www.kvinnojourenisundbyberg.com  

Dela den här sidan:

Kopiera länk