sida

Sundbyberg, Orlando, Världen – vi kompromissar inte.

Rissne Pride instaDen här texten brukar handla om Sundbyberg och sundbybergspolitiken. Den här texten brukar handla om livet i Sundbyberg och oss som lever här. Men nu var det en man i Orlando, Florida, som bestämde sig för att mörda. En man som bestämde sig för att människovärdet avgörs av vem man älskar och vem man är. En man som bestämde sig för att hat, mord och rädsla är vad som ska prägla samhället.

Den här texten brukar handla om Sundbyberg och sundbybergspolitiken. Den här texten brukar handla om livet i Sundbyberg och oss som lever här. Men nu var det en man i Orlando, Florida, som bestämde sig för att mörda. En man som bestämde sig för att människovärdet avgörs av vem man älskar och vem man är. En man som bestämde sig för att hat, mord och rädsla är vad som ska prägla samhället.

Hat och våld mot hbtq-personer förekommer i stort sett över hela världen. Även i Sverige. Även i Sundbyberg. Våldsdåd på stan, hat på nätet, hot på skolgårdar och hemma – ivrigt påhejat av samvetslösa politiker.

I Sundbyberg har vi länge jobbat för att göra kommunen mer öppen och inkluderande. Det har handlat om hbtq-certifiering av flera verksamheter, t ex simhallen och biblioteken, men också om ett bredare utbildningsarbete riktat till alla medarbetare i kommunen. På skolorna lyfts frågor om värdegrund och på fritidsgårdarna finns samtalsgrupper.

Ändå är vi långt ifrån i hamn med att göra Sundbyberg till en öppen stad för alla. I onsdags hade Rissneungdomar börjat måla bänkarna vid Rissne centrum, temat var mångfald och allas lika värde. Tydligen kan det, även i Sundbyberg 2016, provocera hatare av olika slag. Natten mot onsdagen tändes det eld på den bänk som målats i regnbågsfärger och homo/bi/transfobiskt klotter skrev på väggen.

Idag, fredag, samlas vi så många som möjligt på Rissne torg kl 17 för att visa att allas lika värde är lika viktigt här som i Orlando, att hot och hat mot hbtq-personer aldrig kan accepteras – inte här och ingen annan stans.

Det här är en text om Orlando, det här är en text om Sundbyberg. Det här är en text om allas lika värde. Vi kommer aldrig att kompromissa.

Jesper Wiklund

17 juni 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk