Nyhet

Ja till (V)-förslag om regnbågsflaggning

Idag röstade kommunstyrelsen ja till ett ledamotsinitiativ av Vida Basti (V) om att Sundbybergs stad ska hissa en regnbågsflagga utanför stadshuset i samband med kommunfullmäktiges budgetdebatt 6 november 2019.

Bakgrunden till förslaget är att vi den senaste tiden sett hur regnbågsflaggan som symbol har ifrågasatts på vissa platser i landet. Därför ville Vänsterpartiet att staden skulle visa att vi står upp för och högtidlighåller demokratin och manifesterar för alla människors lika värde och rätt att leva tryggt i vår stad oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Sundbybergs stad arbetar aktivt för att bli en mer hbtq-vänlig stad. Inte minst kultur- och fritidsförvaltningen är ett flaggskepp i landet i detta arbete, men även i t ex äldreförvaltningen och förskolan har viktiga insatser gjorts. Under Stockholm Pride har regnbågsflaggan hissats vid stadshuset.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet röstade ja. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade nej.

Samtliga partier som ställde sig bakom förslaget har nu också gått ut med ett gemensamt pressmeddelande.

– Jag är väldigt glad över att vi fick ett så brett stöd för det här. Det handlar om att visa på allas rätt att leva tryggt i Sundbyberg, oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Samtidigt är det såklart beklagligt att SD och KD inte är med på det tåget, säger Moisés Ubeira, oppositionsråd (V).

Vida Basti, vice gruppledare och Moisés Ubeira, gruppledare.

Dela den här sidan:

Kopiera länk