Blogg

Vilsna liberaler

I en insändare skrev två företrädare för Liberalerna nyligen att Vänsterpartiet är EU-kritiska. Det stämmer.

Däremot har de fel när de skriver att Vänsterpartiet vill ha ett slutet Sverige – vi vill tvärt om öppna Europa, demokratisera Unionen och ge alla schysta arbetsvillkor. För faktum är att den Europeiska unionen har öppnat för en hänsynslös exploatering av våra vänner ibland annat Polen och Baltikum. Samma exploatering har sedan använts som skäl för att försämra anställningsvillkoren för alla arbetare i Sverige. Samtidigt kraftsamlar arbetsgivarna för att försämra strejkrätten – med den socialdemokratiska regeringens stöd!

Frågan är vem EU ska vara till för – dess medborgare, eller för bankerna och arbetsgivarna? När Grekland krisade blev det tydligt vad som var Unionens fokus. De påtvingade besparingsprogrammen och slakten på Greklands offentliga sektor gav inte bara skenande arbetslöshet – även ökad dödlighet till följd av utebliven cancerbehandling, ökad spädbarnsdödlighet samt en rejält ökad förekomst av HIV/AIDS. Men återbetalningarna till bankerna skulle till varje pris säkras. Vinst före välfärd.

På senare år har EU misslyckats både med att bemöta den allt mer ogenerade högerextremismen i länder som Polen, Italien eller Ungern såväl som med att ta fram gemensamma lösningar på klimatkrisen. Prio är alltjämt storföretagens och bankernas vinster före vår gemensamma välfärd.

Inte ens när världen stod i brand 2015 och folk flydde från slaktarna i Syrien klev EU fram och tog ansvar. Då köpte man sig istället fria genom miljardbelopp till Turkiets Erdogan.

EU har gång på gång misslyckats med det som sägs vara dess grunduppdrag – att skapa trygghet och att lösa gränsöverskridande problem.

Men Liberalerna älskar EU, och de älskar Euron.

Så vad ska vi med Liberalerna i Europaparlamentet till? De tycker ju allt är så bra. Deras naiva inställning till lobbyisterna i Bryssel ger knappast svenska väljare mer inflytande. Deras ointresse för arbetsförhållandena på våra arbetsplatser ger varken jämställdhet eller jämlikhet – det ger ännu mer exploatering.

Inflytande tas genom att ställa krav på att den Europeiska Unionen ska vara till för folket, inte för företagen. Förändring nås genom att kräva en grön omställning, inte en liberal ”inställning”. Rättvisa fås genom att kämpa för ett socialt protokoll som sätter löntagares rättigheter före marknadens intressen.

I sin iver att bunta ihop Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna går Liberalerna vilse. Men det händer ju lätt om man inte kan skilja på höger och vänster och frågar Erdogan om vägen.

Jesper Wiklund, kandidat till EU-parlamentet
5 april 2019

Malin Björk nr 1 och Jesper Wiklund nr 17 på Vänsterpartiets EU-lista.

Dela den här sidan:

Kopiera länk