artikel

Tack alla för en fantastisk valrörelse!

Vänsterpartiet har än en gång haft en fantastiskt valrörelse och vill därför rikta ett stort TACK till alla aktivister som engagerat sig! Som ringt väljare, stått i valstuga, skrivit vykort, tagit diskussionerna, deltagit på valmöten, grillat korv, deltagit i event, delat flygblad, deltagit i debatter, organiserat aktiviteter, fixat fika, satt upp valaffischer, hållit föredrag, gjort affischer, delat valsedlar och mycket mer!

EU-medborgare i 28 länder har nu röstat fram ett nytt Europaparlament. I hela EU blev valdeltagande strax under 51 procent, det högsta på 20 år. Preliminärt deltog 55,3 procent (51,1 procent 2014) av de röstberättigade i det svenska EU-valet. Det är det högsta valdeltagandet någonsin. Valdeltagandet generellt i Sundbyberg blev 54,5 procent (53,6 procent 2014) men skiljer sig stort mellan olika lokala valdistrikt. I Valdistriktet Lilla Alby 3 röstade 69,3 procent av de valberättigade men i Hallonbergens distrikt 3 röstade endast 28,7 procent. Det känns som ett stort misslyckande, en stor utmaning för den lokala demokratin och något som absolut måste åtgärdas till nästa val!

I EU-parlamentet tappade både Mp, L och F! mandat jämfört med 2014. F! nådde inte upp till nivån och tappade sin enda plats. Mp tappade två av sina 4 mandat och L tappade 1 av sina 2 mandat

Hur gick det för Vänsterpartiet?
Totalt lade 6,8 procent sin röst på Vänsterpartiet och därmed gjorde vi det bästa valet på 15 år. Det innebär att vi behåller det mandat som vi haft under den senaste mandatperioden. Vi hade såklart hoppats på att öka tillräckligt i hela landet för att få ytterligare mandat i EU-parlamentet eftersom vi vet att det behövs en rättvis omställning för klimatet, starkare arbetsrätt, kämpande feminister och antirasister på plats i Bryssel. För detta hade det behövts minst 7,5 procent av rösterna. Så nära var det!

I Stockholms län fick Vänsterpartiet 7,7 procent (6,0 procent 2014) och av Sundbybergarna fick Vänsterpartiet 9,26 procent (8,1 procent 2014). Det innebär att 1774 väljare lade sin röst på Vänsterpartiet i Sundbyberg. För detta tackar vi er var och en. Varje röst är otroligt viktig!

I några valdistrikt fick vi extra stort stöd vilket är glädjande!

Rissne 3:                                      19,29 %
Rissne 4:                                      17,71 %
Rissne 2:                                      14,98 %
Rissne 1:                                       14,03 %
Hallonbergen 2:                        18,38 %
Hallonbergen 3:                        17,65 %
Hallonbergen 1:                         13,62 %
Ör:                                                    14,99 %
Storskogen 1:                             11,88 %
Storskogen 2:                            10,36 %
Lilla Alby 1:                                   11,03 %
Centrala Sundbyberg 7:       10,38 %
Stora Ursvik 3:                           9,65 %

Nu fortsätter vi att organisera oss – kom med du också i kampen för ett Sundbyberg, Sverige och Europa för alla! Både för de små och de mer övergripande frågorna. Bli gärna medlem. Vi ses!

Catja Kaloudis & Moisés Uberira
30 maj 2019

Det exakta slutresultatet finns här

Dela den här sidan:

Kopiera länk