Blogg
jesper wiklund

Julkalender: De gör en fuling

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. På den sjunde dagen skriver Jesper Wiklund, facklig ombudsman och f d gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg om arbetslivets bistra verklighet.

”Får de verkligen göra så här?” Det är nog den vanligaste frågan jag som facklig förhandlare får från medlemmar jag företräder. Svaret är deprimerande ofta ”nja, de gör en fuling”. 

Sanningen är nämligen den att tvärt emot vad de flesta tror så är det både lätt och billigt för en arbetsgivare att säga upp folk. Som uppsagd så får du inte ett stort avgångsvederlag, du är inte ens berättigad till att slippa jobba under uppsägningstiden.

Däremot är det inte helt lätt för en arbetsgivare i Sverige att själv bestämma vem det är som ska sägas upp. De kan inte godtyckligt säga upp en person på grund av personliga skäl om de inte kan visa på att hen misskött sig och inte skärpt sig trotts varningar eller stöd i att förändra sitt beteende.

Det är alltså den trygghet du har som anställd. Arbetsgivaren kan enkelt minska antalet anställda, men får inte själv bestämma vilka det är som ska bort. Det är din trygghet som anställd. 

Den här minimala tryggheten vill nu regeringen ta ifrån dig. De vill kunna utöka arbetsgivarens rätt att själv få bestämma vem det är som ska bort – även när de inte anför några personliga skäl som grund för uppsägningen. Högerpartierna och rasisterna i SD har drivit det här länge, men nu har de i och med 73punktsöverenskommelsen alltså även fått med sig Socialdemokraterna.

De gör en fuling och vill ta ifrån dig din trygghet. Svara med organisering – ring din riksdagsman, gå med i facken och organisera er på arbetsplatsen. Bara så stoppar vi både rasisterna och borgarna. De gör en fuling, vi knyter nävarna. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk