Blogg

Julkalender: Integration 2.0

Under december månad publicerar vi en julkalender. Det är bloggtexter om aktuella ämnen som är viktiga för oss som parti och våra medlemmar. Dan före dopparedan kommer bloggen från vår vice gruppledare, Vida Basti.

Hur lär man sig om svensk kultur och hur blir man svensk?

Det är ett ständigt tjat om integration och svenska traditioner till höger och vänster, precis hela tiden. Samtidigt som ingen visar eller inkluderar.

Jag har bott i Sverige i princip hela mitt liv men aldrig blivit medbjuden av mina etnisk svenska kompisar på något midsommarfirande, kräftskiva eller liknande. Ingen av mina utlandsfödda kompisar har det heller. 

  • Och ändå förväntas man bara veta, ta del av och fira. Framförallt vara stolt.

Första gången jag firade midsommar var i vuxen ålder. Jag såg på en Lidl-skylt vid busshållplatsen vad man skulle ha för mat och kopierade rakt av och bjöd hem några kompisar. Vi drog sedan vidare till Skansen. Väl framme vid midsommarstången tittade vi på varandra och alla kände likadant. Vi var utanför. Turister som tittade på utan att riktigt fatta vad som pågick omkring oss. 

Tidigare i år satt jag och några vänner, ännu en midsommar och undrade om vi ändå kanske skulle ta oss till Skansen. Och tillsammans med alla turister, lära oss och få ta del av de svenska traditionerna.

Jag visste inte ens vart ”landet” låg fram till ett par år sedan. Jag fikade med min en vän och ställde henne frågan: Vart ligger landet egentligen, och vad gör man där? Vart börjar det, vart slutar det och hur tar man sig dit? Bjud mig?! 

Sagt och gjort, blev jag medbjuden veckan efter och fick gå på utedass för första gången. Jag använde en klädnypa för näsan och frågade varför det fanns två hål bredvid varandra varpå min vän kom in och låste dörren bakom oss och sa att det är så vi kan ha sällskap… Det var mycket att ta in, och vår vänskap togs till nya höjder, haha! Är det här ordspråket ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” kommer ifrån?

Jag minns att jag la upp en video på Instagram med texten: Jag har hittat landet! Lyckan var total.

Men det finns en högtid (min favorit) som nästan alla i hela Sverige firar, nämligen julen! Hur kommer det sig? Jag har en teori. Julen är en högtid/tradition som man omöjligt kan missa om man inte bor under en sten. I skolorna firar barnen Lucia och på morgnarna går julkalendern. De vuxna går på julbord med sina kollegor, tittar på när barnen lussar i skolorna och beundrar all julpyssel barnen så stolt tar med sig hem. På TV går det massa julprogram och i butikerna hör man julmusiken i högtalarna. På gator och torg pyntas det, och hela staden lyses upp. Oavsett vart man kommer ifrån eller vilken religion man följer, så får alla vara med!

Varför gör vi inte likadant med alla högtider? Min pappa sa en gång ”så konstigt att det här landet inte har några traditioner”. Jo pappa, visst har de det. Men vi har aldrig bjudits med.

Integration inkluderar två parter: den som ska inkluderas och den som inkluderar. Det går inte med bara ena parten. Man ska inte behöva googla sig fram till kultur, seder och bruk. Man bör bli inkluderad och få delta själv.

 Viktigaste nyårslöftet 2020: Integration 2.0!
Bjud med och fira ihop.

Dela den här sidan:

Kopiera länk