Blogg

Vänsterns årskrönika – Sundbyberg

Vänsterpartiet i Sundbyberg vill ha ett jämlikt Sundbyberg där vi skapar bra livsmöjligheter för alla medborgare i kommunen, inte bara de rika. Vi vet att vi alla har olika förutsättningar för att förverkliga den bästa versionen av oss själva och därför måste vi alla också få olika verktyg för att lyckas. Med ett starkt Vänsterpartiet vänder vi dagens utveckling från nedskärningar och försämringar, till att stärka kommunens verksamheter och bygga dem till det bästa.

Under 2019 har många saker hänt i Sundbyberg. Vi ser att Vänsterpartiet gör skillnad och vi vet att partiet har ett stort ansvar att axla. Här gör vi en kort återblick på några större och viktigare händelser under året. Följ med!

STOPPAT OMBILDNINGAR

År 2019 började med goda nyheter. Tack vare alla sundbybergare som valde att lägga sin röst på Vänsterpartiet i valet 2018 lyckades vi tillsammans stoppa fortsatta ombildningar av hyresrätter. Att stoppa utförsäljningarna är ett resultat av det inflytande vänstern fått i Sundbyberg! 

Det är en stor vinst, främst för dig som hyresgäst och dig som söker en bostad och kämpar för tak över huvudet. Tack vare er fortsätter den gemensamma kampen för fler hyresrätter i Sundbyberg.

EU-VALET

EU-valet i maj var nästan en repris på 2018 års val, utifrån aktiviteter för Vänsterpartiet. Så här i efterhand känns valen som flera år bakåt i tiden, med det var bara 1,5 år sen allmänna valen och sju månader sen EU-valet ägde rum. Vänsterpartiet hade en fantastisk valrörelse och fantastiskt valresultat. Många engagerade vänstermänniskor och i Sundbyberg var vi definitivt det parti som var mest aktiva och mest närvarande för sundbybergarna. Detta syntes såklart på resultaten.

I Stockholms län fick Vänsterpartiet i EU-valet 7,7 procent (6,0 procent 2014) och av sundbybergarna fick Vänsterpartiet 9,26 procent (8,1 procent 2014). Det innebär att 1774 väljare lade sin röst på Vänsterpartiet i Sundbyberg. Tänk om hela Sverige röstade som i Sundbyberg. Totalt sett i hela landet gjorde Vänsterpartiet sitt bästa EU-val på 15 år! 

VI SYNS OCH VI GÖR SKILLNAD

Det har strömmat medlemmar till Vänsterpartiet och så sakteliga märks det även i Sundbyberg. Vi har många nya medlemmar och flera medlemmar som blivit mer aktiva. Det är nya personer som delar ut flygblad, hjälper vid fester och tar ett förtroendeuppdrag för första gången. Det är guld värt för en förening som Vänsterpartiet Sundbyberg. När det gjorts utåtriktade enkäter eller frågor, då är det inte ovanligt att vissa tror att vi tangerar 1000-3000 medlemmar. Detta är ett tydligt kvitto att vi syns väldigt mycket!

Sen får vi inte glömma att vi är Sundbybergs andra största parti på Facebook och största parti på Instagram. WOW!

VÄNSTERVINSTER

Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet i Sundbyberg har en värdefull vågmästarroll. En roll och framförallt ett ansvar som förpliktar. Ansvaret handlar om att försöka se till att politiken som förs i staden inte går ut till höger. Fram tills idag, efter mindre än två år, ser vi tydliga förbättringar till skillnad från förra mandatperioden. Vi har bland annat stoppat ombildningar, stoppat nedskärningar inom skolan, lyckats införa Huskurage, sett till att staden minskar skolsegregationens effekter. Dessa är strukturella vinster som på kort och lång sikt kan skapa bättre förutsättningar för stadens medborgare.

Vi är dock inte i hamn, politiken måste mer åt vänster. Vi behöver stärka vår rörelse och bli fler. Tillsammans kan vi skapa ett jämlikt Sundbyberg! 

FARVÄL FRÖSUNDA

Vi har drivit en uppmärksammad kampanj mot vårdföretaget Frösunda. Nu har staden ingått förlikning med företaget. Det innebär att vi kan äntligen kan säga FARVÄL FRÖSUNDA. Både personal och anhöriga rapporterade tidigt om missförhållanden. Vi tog snabbt ledartröjan i att få bort kapitalvinstjägaren. Företaget hyvlade anställningar och äventyrade de boendes hälsa på olika sätt. Vi ska inte ha vårdföretag i Sundbyberg som väljer vinst framför personalens och äldres hälsa!

GRUPPLEDARBYTEN

Inför mandatperioden 2018-2022 var det dags att välja efterträdare till radarparet Jesper-Veronica. Paret Catja-Moisés fick medlemmarnas förtroende att bära rollerna för kommande mandatperiod. På grund av olyckliga omständigheter var Catja tvungen att kliva av som gruppledare. Snabbt som ögat fick medlemmarna ett nytt val att hantera. Denna gång fick nya paret Moisés-Vida axla medlemmarnas förtroende. Bägge redo att leda medlemmarnas förtroende för att skapa ett Sundbyberg för de många, och inte bara några få!

JULKALENDER

Jag hoppas att ingen missade årets julkalender. Hela 19 olika personer skrev blogginlägg. Intresset för att bidra blev så stort att alla bidrag inte fick plats. Vi hade även tre olika gästinlägg från andra personer utanför föreningens medlemmar. Detta är ett fint tecken på att vi vänsterpartister i Sundbyberg berör långt utanför våra egna gränser. Detta kan bli en fin tradition. Vem vet, du som läser kanske är den som drar igång julkalendern nästa år. 

STÖDFEST

Året avslutades med den traditionella julfesten. Denna gång blev det en ny plats och nya inslag. I samarbete med ABF Norra Stockholms län arrangerades en stödfest för kampen i Chile och Bolivia, som tog plats på Folkets hus i Sundbyberg. Eftersom vi är solidariska kämpar mot kapitalet och borgerlighet, var det passande med en fest med piroger, latinamerikansk dans och musik – till stöd för de som kämpar i Chile och Bolivia, där högern förtrycker sitt folk på olika sätt. Väldigt lyckat!

Slutligen! Ett stort och fint gott nytt år till alla! Låt 2020 bli året då vänstern spräcker 10 %-gränsen på riksnivå och att vänstern i Sundbyberg når nya vinster. Bli medlem! Vi behöver bli fler för att vända samhällets riktning till ett mer jämlikt Sundbyberg, ett Sundbyberg för alla, inte bara de rika. Vi behövs och vi gör skillnad!

Moisés Ubeira, gruppledare Vänsterpartiet Sundbyberg 

Dela den här sidan:

Kopiera länk