Blogg

Gruppledarnas 1 maj-tal

Den 1 maj höll vår gruppledare Moisés och vår vice gruppledare Vida ett tal. Hela talet kan ses på Youtube här. Här kommer talet i text.

Idag är det första maj – arbetarrörelsens internationella högtidsdag. En dag då vi i Sundbyberg vanligtvis samlas för gemensam frukost innan avfärd till Kungsträdgården för att möta upp tusentals kamrater. Men i år ser första maj-firandet lite annorlunda ut. På grund av rådande omständigheter, med Coronakrisen, restriktioner för sammankomster och den stora risken för smittspridning, har vi inte vårt sedvanliga första maj-tåg. Det innebär att det inte blev någon frukost imorse innan gemensam färd till Kungsträdgården och inte heller speciellt många plakatbyggen.

Men vi är en rörelse som utvecklas och blir större. Med eller utan Corona. Vi har ständigt ökat i opinionen och alltfler skriker efter vänsterpolitik. Med vind i seglen ökar vi också vår

kreativitet och skapar nya sätt för att mötas. Detta har lett till flera initiativ för firande på internet. Och självklart har vi i Sundbyberg också nya och kreativa initiativ. Förutom att vi hänger rött från balkonger och fönster, har vi tapetserat samtliga anslagstavlor med affischer och några medlemmar har gjort en tipsrunda runt Lötsjön man kan gå idag! Missa inte den! Och orkar du inte gå eller vill hålla dig inne så finns frågorna på vår hemsida.

1 maj är en dag av glädje och allvar. Och under rådande kris har även samhällets brister blottats. Det har nog inte undgått någon under pandemin, att arbetarklassen är samhällets ryggrad men också de som drabbas hårdast. Vi pratar om vårdpersonal, lokalvårdare, småföretagare, busschaufförer, personal inom skolan, timanställda, kulturarbetare, småföretag och många, många fler.

Under pandemins gång har det även blivit allt tydligare att chanserna att klara sig undan smittan blivit en klassfråga. När det inte byggs tillräckligt med hyresrätter blir det bostadsbrist och trångboddhet. Andra har mist sina jobb och riskerar vräkning. Arbetarklassen har heller inte alltid möjlighet att jobba hemifrån eller fly ut till sitt hus på landet. Resultatet är att pandemin drabbar vissa områden värre.

Flera av våra förslag om stärkt a-kassa och slopad karensavdrag har redan vunnit gehör på nationell nivå. Men vi tycker inte att arbetare skyddas tillräckligt mot sådana här kriser. Vi vill ha fler anställda i välfärden, tryggare jobb och minska trångboddheten med fler billigare hyresrätter. Vi behöver stötta våra medborgare genom fler åtgärder. Vi har bland annat föreslagit ”Stoppa samtliga vräkningsprocesser” samt ”Hyresrabatt för de drabbade”. Men idag lyfter vi en åtgärd som kommer göra skillnad för många hushåll i Sundbyberg. Och det är:

– Stoppa hyreshöjningar 2021.

Detta är något vi kommer lyfta som förslag och ta med i vår budget för 2021. Vi vet att de ekonomiska krisen kommer att vara längre än ett par månader och detta kan skapa bättre marginaler för fler i vår stad.

Corona är inte heller den enda krisen vi har. Sedan tidigare har vi också en klimatkris där utsläppen, konsumtionen och skogsskövlingen ökat. Vi har även haft en medmänsklig kris, där flyktingar möts av murar och taggtråd, där hemlösa blir alltmer utsatta och inte får tak över huvudet och en ökad segregation. Vi har även en finansiell kris, där korruption inom finans och bank blir mer påtaglig genom att skattesmitning, skatteplanering med skatteparadis dränerar vår välfärd på våra gemensamma resurser.

Vänstern har en politik för att ställa om till ett klimatsmart välfärdssamhälle för jämlikhet och jämställdhet. Vänstern har också en kraftfull politik som tvingar finanseliten att betala sina skatter och mer därtill. Vänsterpolitik behövs nu mer än någonsin!

Vi behöver komma ihåg denna gemenskap vi känner nu, våra reflektioner om att välfärden behöver mer resurser och inte fortsatta nedskärningar. Vi måste ställa om. Låt oss då komma ihåg hjärtats färg och var det sitter nästa gång vi röstar.

Tack för att ni lyssnat på oss, vi önskar er en fin första maj och en trevlig helg. Kampen fortsätter!


Moisés Ubeira, gruppledare


Vida Basti, vice gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk