artikel

Vi kunde haft en socialist som världspresident

Nästa vecka ska presidentvalet i USA avgöras. Trump kandiderar för ytterligare fyra år på posten som ”världens mäktigaste”. Trumps motståndare är Demokraternas Joe Biden.

Är USA ett hopplöst fall av högerpolitik och kapitalismens våtaste drömmar? Kanske inte. Det fanns chans att USA skulle fått en president som är socialist i årets val i form av senator Bernie Sanders, 79 år. I USA:s presidentval 2016 var det få som trodde att Donald Trump (Republikanerna) skulle vinna. Men det gjorde han. Så oväntade saker kan hända, frågan är kanske inte om, utan när det oväntade händer.

För att utse Demokraternas kandiderade en lång rad personer. Bland annat Bernie Sanders. Sanders har ett långt politiskt förflutet och är den mest kända toppolitiker i USA som kallar sig socialist. Som vänsterpartist – och därmed socialist – hade jag tyckt det vore underbart om det fanns en socialist som var med och slogs om presidentskapet i USA. Trots att Bernie Sanders först hade störst stöd bland alla kandidater, slöt utmanarna upp bakom Joe Biden, som tyvärr vann valet att få bli Demokraternas presidentkandidat.

Många av de ståndpunkter som Sanders står för är progressiva och vettiga. Det finns åsikter som känns igen från Vänsterpartiet politik i Sverige. I jämförelse med många andra amerikanska politiker så har Sanders framåtsträvande åsikter runt mänskliga rättigheter, miljö- och klimatfrågor, anti-vapenlagar, arbete för ekonomisk jämlikhet, HBTQ-rättigheter och mycket annat.

Tänk vad mycket som skulle bli så mycket bättre i USA, och kanske även i andra delar av världen, om vi fick en socialist som president i USA! Det hade blivit människan och vår jord som fått stå i centrum – inte kapitalet och storföretagens vinster. I nästa presidentval i USA kommer det finnas nya chanser för väljarna i USA att utse en socialist till president. Vi vet inte om det är Bernie Sanders eller någon annan progressiv person, som Alexandria Ocasio-Cortez.

Nu håller jag tummarna att Joe Biden vinner över Donald Trump i valet den 3 november, som opinionsmätningarna visar. Och att Biden då erbjuder Sanders en central roll i Vita Huset!

Tobias Tengström

Dela den här sidan:

Kopiera länk