Blogg

Julkalender: En ny idé varje dag

Jag fick den stora äran att inleda vår vänster-julkalender i år! En julkalender om livet och politiken, kulturen och samhället, om värmen och den isande vinden. Allt är faktiskt politik!

Jag är fascinerad av julkalendrar. Varför kan en undra. En prägling av för mycket TV-tittande som barn/ungdom kanske. Ni minns väl Broster Broster, Teskedsgumman, Trolltider, Spöket på Greveholm, Kasper i Nudådalen (med Per Oscarson!), Findus & Pettson och Pelle Svanslös? Egentligen är det väl mest mina barns barndoms-TV-kalendrar. I alla fall har det varit mysigt att få följa med dem i goda moderna sagor av olika slag, både tydligt politiska och andra mer dolt politiska.

Det är något med det här att öppna en ny lucka, börja på ny kula varje ny dag och räkna ner till gemensamt slutmål – Julafton.

För i dessa dagar med pandemin som griper in våra liv – människor vi inte kan träffa, saker vi inte kan göra, rädslor vi brottas med, pengar som inte räcker – att då hitta luckor in i framtiden med förklaringar, med idéer om lösningar – vi behöver det!  Vi har en hel del lärdomar att dra av agerandet runt pandemin och mycket som bekräftar vår vänsterpolitik!

Och med min lucka nummer ett i vår julkalender vill jag inspirera: skriv och/eller följ vår julkalender! Det är faktiskt vårt vänsterperspektiv som hjälper oss att förstå den pandemitid vi lever i, som ger oss styrka och kraft att tänka och agera framåt.

Alltifrån klassperspektivet – vilka som drabbats hårdast i covid – till de erfarenheter av privatiseringar, osäkra anställningar och borgerliga/socialdemokratiska nedskärningar som gett så förödande konsekvenser, inte minst i äldreomsorgen (senast nyheten om IVO:s granskning).

Så därför; se morgondagen, möt en ny infallsvinkel, en ny tanke som ger dig ny kraft. Öppna en ny lucka i vår julkalender!

Karin Bylund
Ordförande

Dela den här sidan:

Kopiera länk