Blogg

Julkalendern: Skandal hur äldre behandlats i pandemin

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har riktat stark kritik mot hur Stockholmsregionen behandlat äldre under pandemin. Var femte äldre har inte fått en läkarbedömning av sina medicinska behov och anhöriga har inte involverats i beslut om palliativ vård. Det är en stor skandal att äldre inte fått den vård de har rätt till.

Nu är det dags för handling! För att förändra situationen behövs ekonomiska resurser. Det syns tydligt när regionsstyret lagt fram sin budget, att man inte är beredda att lägga dessa resurser.

En annan viktig faktor för de äldre är hemtjänsten. Jag minns när jag jobbade extra inom hemtjänsten på 70-talet. Då var de äldre oftast inte så sjuka. Det fanns tid att sitta och småprata, att laga en enklare måltid eller ta en promenad och handla tillsammans.

Nu är de äldre som beviljas hemtjänst ofta mycket sjuka och har ett omfattande vårdbehov. Det ställer nya och högre krav på de som arbetar inom hemtjänsten. Det är dags att uppvärdera och satsa på denna viktiga yrkesgrupp.

Jag och Vänsterpartiet kräver:

  • Höj skatten, bra vård kostar
  • Högre löner i äldrevården
  • Undersköterskor ska få utbildning på betald arbetstid
  • Mer hemtjänst i offentlig regi och ut med vinsterna ur välfärden!

Eva Eklund Warnke
Ledamot i äldrenämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk