artikel

Organisera, agitera, utbilda

Ibland hör man det – ”ensam är stark” eller ”jag kan tala för mig själv”. Men ensam är inte stark, det vet alla. Och varför tala för sig själv när man kan vara en kör av röster som inte går att ignorera?

Det finns en falsk bild av svenska arbetsplatser som jämlika och hyfsat trygga. Det kanske gäller i relation till andra länder, men det är ungefär som att påstå att vädret i Sverige är bra relativt till Svalbard.

En kort sammanställning av några av de arbetsrättsliga ärenden som jag och mina kollegor hanterat senaste veckorna ser ut så här:

  • En arbetsgivare som vägrar utreda arbetsmiljön när sex av åtta anställda på den berörda enheten är sjukskrivna eller av annan anledning frånvarande.
  • En arbetsgivare som vägrar prata tillräckliga kvalifikationer med en medarbetare som varslats om uppsägning. De hävdar helt sonika att hen ”inte är kvalificerad” för någon av de vakanta tjänster som finns.
  • En arbetsgivare som menar att en anställd ”saknar de fysiska förutsättningarna” för en vakant tjänst, utan att kunna precisera vilka de ”fysiska förutsättningarna” är.
  • En arbetsgivare som anklagar en anställd för kränkande särbehandling eftersom den inte bjudit in chefen på ett födelsedagsfirande.
  • En arbetsgivare som tar fram en egen riskbedömning och sedan skriver dit skyddsombudets namn, utan samverkan.
  • En arbetsgivare som skickar ett skadeståndskrav på en miljon kronor till en tidigare anställd.
  • En arbetsgivare som vill tvinga alla anställda att lägga ut all sin kvarvarande semester i januari till mars.

Det här är för det mesta stora och ”seriösa” företag. De har kollektivavtal, du känner igen deras namn och använder deras produkter/tjänster. De är inte rötägg eller extrema undantag – det är situationen på arbetsplatserna idag.

Ska du ha en chans om du blir utsatt – se till att vara fackligt ansluten, ta på dig fackliga uppdrag och gå de fackliga utbildningar som ditt förbund erbjuder. Organisera dig, utbilda dig, agitera. Facken behövs mer än någonsin och Vänsterpartiet, det enda verkliga arbetarpartiet behövs mer än någonsin.

Jesper Wiklund
Ledamot i Kommunfullmäktige

Dela den här sidan:

Kopiera länk