Blogg

Vi ger regeringen ett ultimatum: skrota marknadshyror

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar höll idag en presskonferens där vi kräver att regeringen drar tillbaka förslaget om marknadshyror.

Idag bestäms hyrorna genom kollektiva förhandlingar mellan hyresgästerna och fastighetsägarna. Främst på grund av att det byggs för lite hyresrätter och staten satsar för lite på bostadsbyggande så är hyrorna redan idag höga. Och bostadsbristen är ett faktum.
Lösningen är dock inte marknadshyror. Regeringens egen utredning kommer fram till att det inte går att säga att förslaget kommer öka bostadsbyggandet.

Nooshis utlimatum

Nooshi Dadgostar har därför gett regeringen 48 timmar på sig att återkomma. Om de går med på ett av våra två alternativ så kommer Vänsterpartiet inte att väcka misstroende mot statsministern. Alternativen för statsministern är:

  1.  Skrota förslaget om ”fri hyressättning” helt och hållet.
  2. Inled förhandlingar med Hyresgästföreningen för att förbättra bostadssituationen. Ett förslag som Hyresgästföreningen accepterar måste vara klart innan riksdagen öppnar i slutet av sommaren.

Om inte statsministern och regeringen går med på något av kraven så kommer Vänsterpartiet försöka fälla regeringen.

Vår gruppledare i V Sundbyberg, Moisés Ubeira kommenterar:

         För Vänsterpartiet är det viktigt att behålla hyresgästernas rätt att förhandlade hyror. Marknadshyror är ett stort slag mot alla hyresgäster, inte minst mot sundbybergarna. Det kommer vi aldrig acceptera.

Moisés Ubeira, gruppledare
Towe Bengtsson, vice gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk