Stärk stadens sociala, etiska och miljömässiga krav vid upphandling
Sundbybergs stad köper varor och tjänster för miljontals kronor varje år, men kraven som kommunen ställer på företagen är ofta undermåliga. Vänsterpartiet lägger nu en motion om att staden måste ställa hårdare sociala, etiska och miljömässiga krav vid upphandling.
–Andra kommuner ställer betydligt bättre krav än Sundbyberg. Malmö kräver till exempel att företagen inte använder svart arbetskraft eller social dumpning. I Haninge måste alla hemtjänstföretag som vill ha uppdrag av kommunen uppge vilket kollektivavtal de har. I Örebro ställer man krav på att företag som renoverar allmännyttans lägenheter ska anställa arbetslösa från närområdet, säger Vänsterpartiets gruppledare Bert Jagerby.
Motionen lyfter en rad förslag som syftar till att förbättra arbetsmiljön, motverka oseriösa företag och premiera socialt och miljömässigt hållbart företagande. Bland annat föreslås att kommunen ska arbeta enligt den så kallade Vita jobb-modellen. Modellen innebär att företagen förbinder sig att följa branschavtal, att inte anlita svart arbetskraft eller på andra sätt kringgå arbetsgivaransvaret. Idén har utarbetats av ett antal fackliga organisationer inom sektorer som är speciellt utsatta för konsekvenserna av svartarbete.
Vänsterpartiet föreslår också att kommunen inte ska ingå avtal med företag som är registrerade i skatteparadis. ”Hela den offentliga sektorn upphandlar varor och tjänster för cirka 860 miljarder. En del av det belopp går till oseriösa företag som har satt i system att utnyttja arbetskraft och inte betala skatt.” skriver Vänsterpartiet i motionen som nu har lämnats till kommunfullmäktige.
–Vi vet inte i vilken grad detta förekommer i Sundbyberg, eftersom de krav som ställs vid upphandling och uppföljningen av dessa är otillräcklig. När lagstiftningen ser ut på det här sättet måste kommunen ha resurser för att hantera frågorna, säger Bert Jagerby.
Fakta om Vita jobb-modellen
Vita jobb-modellen är ett verktyg mot svartarbete och social dumping vid offentlig upphandling. Modellen har tagits fram av ett antal fackliga organisationer inom sektorer som är speciellt utsatta för konsekvenserna av svartarbete och innebär:
- att leverantören inte får anlita ”svart arbetskraft” eller falska uppdragstagare som egentligen enligt arbetsrättslagstiftningen ska klassas som arbetstagare etc.
- att leverantören förbinder sig att tillämpa de bestämmelser som gäller i tillämpligt branschavtal.
- en skyldighet att underkasta sig kontroll av att kontraktsvillkoren följs.
- hävnings- och skadeståndsbestämmelser som reglerar vad som sker om kontraktsvillkoren inte iakttas av entreprenören.
Malmö stad är en kommun som kommit lång i implementeringen av modellen.