Blogg

Vi, tillsammans.

I våras kunde vi läsa i tidningen om hur en flicka i Sundbyberg fick avslag på sin ansökan om personlig assistans. Motiveringen var inte att hon inte har behov av assistans – utan att kommunen inte hann utreda behovet i tid. Istället för att bifalla hennes ansökan i väntan på utredningen så valde man att avslå. Efter utredning anser nu kommunen att hon ”bara” har behov av hjälp 6 timmar i veckan – så då får hon ingen hjälp alls.

Det här är ett av många exempel på hur klimatet har hårdnat i Sundbyberg. Bostadslösa barnfamiljer hänvisas till Blocket eller vandrarhem, skolsegregationen slår hårt mot elever och personal i våra högstadieskolor, många äldre lever i en påtvingad ensamhet och riktlinjerna för personligassistans dras åt allt mer. Arbetslösheten är generellt låg i Sundbyberg och de flesta upplever sina områden som trygga – men de som står utan jobb har fått det svårare och otryggheten är mer koncentrerad till vissa områden. Trots att vi aldrig har varit rikare än vad vi är nu är det flera som hamnar mellan stolarna, en så enkel sak som ett tandläkarbesök kan förstöra ens ekonomi för flera år framöver.

Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att vi löser saker tillsammans. Om var och en själv betalar för sin skolgång, sin sjukvård eller sin trygghet så kan ni räkna med att det blir både dyrt och dåligt. När vi istället betalar för det gemensamt, så blir det annorlunda – även om jag själv inte är gammal så är jag med och betalar för äldreomsorgen, även om flera av mina vänner inte har egna barn är de med och betalar för skolan och även om du sällan är sjuk är du med och betalar för sjukvården – för vi vet att när det är vi som står där med ett brutet ben, ett barn som ska lära sig Pythagoras sats eller en förälder som blivit allt för dement för att bo hemma, då vet vi att vi inte står ensamma. Man kan kalla det för en försäkring, jag kallar det för gemenskap.

Det är där vägvalet står. Egenintresse eller allmänintresse, egennytta eller allmännytta, orättvisa eller rättvisa. Ensamma eller tillsammans. För mig är valet enkelt.

Jesper Wiklund
10 augusti 2018

Dela den här sidan:

Kopiera länk