Blogg

Hur gick det i valet

Just nu undrar många hur det gick i valet. Det är en bra fråga. Vänsterpartiet gör sitt bästa val på länge och får 7 nya riksdagsmandat samt blir tredje största parti både i Stockholms Läns Landsting och i Sundbybergs stad. I kommunen växer vi med nästan 4 procentenheter och vi har fått massor av nya medlemmar över hela landet. Det är värt att fira.

Samtidigt har det kommit in massor av rasister både i Riksdagen, i landstinget och i kommunen. Stockholms Läns Landsting fortsätter vara styrt av Moderaterna, trots år av vanskötsel, stigande kostnader för SL-kortet och skandaler kring Nya Karolinska Sjukhuset. I Riksdagen är det ett oklart läge. De rödgröna partierna (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna) är större än Alliansen (Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna) som det ser ut nu, men kan bli fällda om allianspartierna väljer att ta stöd av SD.

I Sundbyberg finns det flera olika koalitioner som kan få en majoritet, men för att uppnå det behövs ett blocköverskridande samarbete. Frågan nu är hur ett sådant samarbete ska se ut – och det svaret kan dröja ytterligare ett par veckor. Men ha tålamod, senast till kommunfullmäktige 15e oktober måste det vara klart.

Vi i Vänsterpartiet lovar under tiden att vi, oavsett om vi är med och styr staden eller inte, kommer stå upp för fler hyresrätter, bekämpa otryggheten – hemma, på jobbet, i skolan, på äldreboendet eller på stan samt aldrig sluta driva på för en klimatsmart kommun.

Jesper Wiklund
13 September, 2018

Dela den här sidan:

Kopiera länk