Blogg

En gordisk knut det inte behövs ett svärd för att lösa

Känner ni till myten om ”den gordiska knuten”? Det ska alltså ha varit en mycket komplicerad knut och den som löste den skulle bli herre över Asien. Alexander den store försökte knyta upp den men misslyckade, blev så sur så han högg isär knuten med sitt svärd – och hade helt plötsligt lyckats! Myten brukar användas för att beskriva hur komplicerade problem ibland kan ha enkla (eller oortodoxa) lösningar.

Nu till väsentligheterna – ett av de största problemen och orättvisorna idag är att folk som jobbat hela sitt liv tillbringar sin ålderdom på en pension det knappt går att leva på.

Det här beror på en rad saker som hänger ihop – ett orättvist pensionssystem, för låga löner inom flera sektorer och deltidsarbete till följd av ett arbetsliv som sliter ut människor i förtid.

Framför allt är det kvinnor i LO-yrken som har en framtid som fattigpensionärer att ”se fram emot”. Kommunal beräknade i en rapport att 70 % av deras kvinnliga medlemmar var beroende av statlig garantipension efter sitt yrkesliv. ”För många kvinnor är tvåsamheten därför en nödvändighet för att överleva ekonomiskt.” skriver man i en kommentar. Smaka på det. Välfärdsstaten år 2018 (eller ok, rapporten skrevs 2015) är inte vad den borde vara.

Samtidigt är det brist på personal inom flera välfärdsyrken, faktiskt så stor brist att det upplevs som ytterligare ett av de största problemen, åtminstone för kommunpolitiker.

Så vad kan vi göra? Ja, dels kan vi se till att höja lägstalönerna – istället för att sänka dem som flera borgerliga partier föreslår. Men vi kan också se till att ha ett arbetsliv som går att kombinera med familj och som inte sliter ut våra kroppar i förtid. Vi kan ha ett arbetsliv där man inte bara orkar jobba heltid men där man också erbjuds att jobba heltid.

För det finns det två uppenbara reformer för ökad jämlikhet och jämställdhet – sex timmars arbetsdag med bibehållen lön och att heltid med tillsvidareanställning är normen på arbetsmarknaden, deltid en möjlighet för den som väljer det.

Med dessa två självklara ”Alexanderhugg” så kan vi minska sjukfrånvaron, förbättra kontinuiteten på förskolor och äldreboenden, minska antalet fattigpensionärer och locka fler till välfärdsyrken.

Självklart har Vänsterpartiet redan hunnit lägga motioner i frågorna.  I Vänsterpartiets förslag till budget för Sundbybergs stad 2019 ingår också en satsning på sex timmars arbetsdag på en förskola och inom hemtjänst.

Nu får vi se om de andra partierna är villiga att prioritera personal och pensionärer eller om kortsiktigt vinstintresse ska tillåtas gå förre ännu en gång. Valet borde vara enkelt.

Jesper Wiklund
7 december 2018

Dela den här sidan:

Kopiera länk