Blogg

Öka valdeltagandet – seger för demokratin

Att alla ges ökad chans att använda sin röst är helt grundläggande för demokratin i vår stad. I kommunvalet 2018 var det 56,68 % som röstade i valkretsen Hallonbergen 2, jämfört med Lilla Alby 3 där 91,99 % röstade. Det skiljer sig alltså enormt – hela 35 procentenheter. Det här är ett stort demokratiproblem som angår oss alla. Vänsterpartiet har därför i flera år drivit på för att öka valdeltagandet till exempel i vår senaste budget Ett jämlikt Sundbyberg för alla.

kommunstyrelsens sammanträde 8 april togs stadens sociala bokslut upp där bland annat valdeltagandet i kommunvalet redovisades. Här framgick hur stor ojämlikhet som finns i kommunen. Vänsterpartiet yrkade därför på att staden skulle ges i uppdrag att öka valdeltagandet. Till vår stora glädje röstades vårt förslag igenom av kommunstyrelsen.

Men, Miljöpartiet tyckte samtidigt det var en smart idé att framföra kritik mot (V). Anton Fendert påstår i Vi i Sundbyberg nr 15 att (V) tidigare ska ha stoppat en satsning på ökat valdeltagande. Det Miljöpartiet säger är inte sant. Det stämmer att vi inte röstade för deras förslag på kommunfullmäktige 19 december om att öka valdeltagande inför EU-valet, men det berodde på att Vänsterpartiet istället röstade på vårt eget förslag om att ”staden ska vidta åtgärder för att öka valdeltagandet där det är som lägst.” Detta omfattade givetvis även EU-parlamentsvalet.

Vad som de inte heller berättar är att (MP) och Alliansen så sent som 2018 valde att skicka tillbaka pengar som staden sökt från myndigheten MUCF för ökat valdeltagande inför riksdagsvalet. Detta var Vänsterpartiet självklart oerhört kritiska till, något som också Vi i Sundbyberg rapporterat om. Varför (MP) gör detta pinsamma påhopp på (V) kan de bara själva svara på.

Vi väljer istället att fira denna seger för demokratin, framför allt för de områden där valdeltagandet varit som lägst. Så tack Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet för stödet för vårt förslag!

Nu ser vi fram emot den fortsatta EU-valrörelsen och att fortsätta prata om vad som är viktigt för er sundbybergare. Rösta på det parti som ligger dig närmast. För dig som sätter klimaträttvisa, fackliga rättigheter och kvinnors frihet från våld främst, och vill ta fighten mot högerextremismen och för demokratin, lokalt och i Europa, så finns Vänsterpartiet för dig.

Moisés Ubeira
15 april 2019

Dela den här sidan:

Kopiera länk