Blogg

Glad sommar!

Äntligen är sommaren här och omfamnar oss alla med både värme, sol, VM, studentfirande, ledighet och semester. Likt studenterna har Vänsterpartiet i Sundbyberg mycket att fira. Som solstrålarna har vi många anledningar att sträcka på oss och stråla den värme och kraft vi besitter. Det har varit en intensiv vår och vi kan konstatera att tack vare väljarnas starka stöd har vi lyckats driva igenom en massa bra politik för ett jämlikt Sundbyberg under första halvan 2019.

Det tidigare högerstyret (M, KD, C, L och MP) ombildade under förra mandatperioden över 1200 hyresrätter till bostadsrätter vilket ledde till att bostadskön växte. Vi har nu ett mittenstyre (S, L, C) i Sundbyberg och vi vågmästarroll skapar många möjligheter till fina vänsterreformer.

Vänsterpartiet har fått igenom en vänstersväng för kommunens bostadsbolag Förvaltaren och ombildningar har nu stoppats. Förvaltarens nya uppdrag innebär att de ska bygga nytt, inte nedmontera.  Kompiskontrakt och kooperativt boende införs och vi har även lyckats stoppa högerstyrets planerade försäljning av Ekbacken. Detta är några ljuspunkter som vi kan glädjas åt under semestertider.

På tal om semester. Inom kort är det åter dags för många med en välförtjänt semestervila som många längtar till. En tid för rekreation och återhämtning. Vi får samtidigt möjlighet att minnas alla som kämpat för denna viktiga vilotid vilka som varit för och vilka som kategoriskt motsatt sig semesterrätten – en kamp som tyvärr inte är över.

Moderaterna har tidigare röstat nej till:

  • 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  • 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  • 1938: Nej till två veckors semester.
  • 1951: Nej till tre veckors semester.
  • 1963: Nej till fyra veckors semester.
  • 1970: Nej till 40-timmars arbetsvecka.
  • 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
  • 1976: Nej till femte semestervecka.

Högerns egen tankesmedja Timbro, är fortfarande emot sammanhängande sommarsemester för alla och föreslår att semesterlagen rivs upp och istället ska var och en förhandla för sig om ledighet med arbetsgivaren.

Vare sig du är moderat, centerpartist, socialdemokrat, eller sympatisör för andra partier önskar vi er alla en trevlig semester. Vår politik skapar mer frihet. Vänsterpolitik skapar till och med semesterrätt. Vår politik gynnar alla. Även de som ständigt röstar mot semester. Det är så ett solidariskt samhälle byggs.

Glöm inte att gå med i facket, glöm inte att vila ordentligt men glöm inte heller att engagera dig i det du anser är viktigt. Efter ledigheten drar allt igång igen och vi kommer att fortsätta kämpa för ett solidariskt samhälle. Förändring är möjligt. Tillsammans klarar vi allt!

Glad sommar!

19 juni 2019
Catja Kaloudis, gruppledare
Moisés Ubeira, vice gruppledare

Läs mer om Moderaternas semestermotstånd i denna artikel av Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V) i Varför tar du semester Ulf Kristersson?

Dela den här sidan:

Kopiera länk