Vem lämnas efter när klimatkrisen kommer?
Klimatkrisen är akut! Stora regnmassor i Europa har raserat samhällen, människor har dött. Gävleområdet drabbades av massiva skyfall och översvämningar. Med ökad medeltemperatur blir detta vanligare.
Vi måste agera! Växthusgaserna måste minska och samhället måste anpassas. Personer med normbrytande funktionalitet är en del av samhället och måste också vara en del i klimatarbetet, men är inte det i praktiken.
European Disability Forum rapporterade efter översvämningarna om stora brister i räddningsarbetet. Personer med normbrytande funktionalitet drabbades i många fall hårt när vården överhopades och evakuering dröjde, vissa förlorade sina liv.
Studier visar att personer med normbrytande funktionalitet råkar extra illa ut vid naturkatastrofer då det saknas förberedande planering. FN:s organ för katastrofreducering menar att orsaken till att oproportionerligt många personer med normbrytande funktionalitet lider vid katastrofer är att deras behov ignoreras.
I en rapport från FN framgår att personer med normbrytande funktionalitet tillhör de som är mest utsatta för klimatförändringarnas effekter. FN-konventionen för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning kräver rättvisa och icke-diskriminering – detta ska gälla även i klimatarbetet.
I riksdagens funktionshinderpolitik nämns inte klimatförändringarna. I handlingarna för svensk klimatpolitik saknas funktionalitetsperspektivet. När svenska myndigheter gav ut skriften ”Om krisen och kriget kommer” fanns inget funktionalitetsperspektiv överhuvudtaget. Även i Sundbyberg saknas ibland kopplingen klimat och funktionalitetsperspektiv, t. ex. saknas perspektivet helt i SÖRAB:s avfallsplan.
Det är oerhört viktigt att funktionalitetsperspektivet finns med vid beslutsfattande. Personer med normbrytande funktionalitet måste finnas med där dokumenten skrivs och besluten fattas!
Veronica Kallander