Äldreomsorgen har förvandlats till en kassako för den organiserade brottsligheten
Söndagens Agenda handlade om att kommuner löper stor risk att falla offer för den organiserade brottsligheten. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har larmat om oseriösa och kriminella aktörer inom allt fler välfärdsverksamheter och Ekobrottsmyndigheten om att kriminella nätverk driver vårdcentraler och familjehem. Välfärdsbrott har nu blivit en gynnsammare affär än narkotikabrott för de kriminella gängen.
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, varnar för att Lagen om valfrihetssystem (LOV), som bland annat ger bolag fri etableringsrätt, underlättar för gängen som genom oseriösa bolag och fusk gör stora vinster på bekostnad av de som är i behov av vård och omsorg. Den ekonomiska brottsligheten leder också till ökade kostnader för kontroller och uppföljning, vilket belastar kommuner och regioner i hela Sverige. Detta har gjorts möjligt genom privatiseringen av sjukvård och äldreomsorg.
I Sundbyberg har vi under året arbetat med att ta fram en handlingsplan mot denna och andra typer av ekonomisk brottslighet inom stadens verksamheter.
– Dagens valfrihetssystem har förvandlat äldreomsorgen till en kassako för den organiserade brottsligheten. Det finns en idé om att marknaden ska lösa alla problem inom välfärden och med företagens goda vilja öka kvaliteten. Istället ser vi hur välfärdssektorn töms på pengar av fusk och kriminalitet – på bekostnad av våra omsorgstagare och vår personal, säger Towe Bengtsson, vårt kommunalråd och ordförande för äldrenämnden i Sundbyberg.