Blogg
Bild på kommunalråd Moisés Ubeira

Kampen om välfärden sker här – i kommuner och regioner

Kampen om välfärden sker i våra kommuner och regioner.

Sveriges regering är den mest konservativa i svensk modern historia. Vi har socialdemokrater som gör eftergifter i tron om att de kan vinna liberala och mittenväljare samtidigt som de knappt slår vakt om välfärden, utan ägnar stor del av sin tid åt att tävla med Moderaterna om restriktiv politik. Slutligen har vi också Sverigedemokrater som påstår sig vara ett parti för gemene man, men Tidöavtalet har synliggjort hur deras politik gynnar de rikastes önskemål och behov. Detta lämnar ett utrymme för Vänsterpartiet att växa och bli ett ledande parti. Men för det krävs ett ordentligt omtag! 

Klassklyftorna ökar, klimatet försämras och välfärden är under attack. SKR:s prognos för 2024 visar att kommuner och regioner återigen tvingas till besparingar och nedskärningar. Vården dräneras, de sociala skyddsnäten urholkas och gemenskapen i samhället splittras. Åtstramningspolitikens vinnare är, som alltid, bankerna och samhällets rikaste. Regeringens prioriteringar hade inte kunnat vara sämre.  

Vänsterpartiet har en enorm möjlighet att ta på sig ledartröjan och på riktigt utmana högerns agenda. Genom att anamma andan från kampen mot marknadshyror och låta den genomsyra hela vårt parti, kan vi skapa en tydlig väg mot ett mer solidariskt samhälle. Vänsterpartiet har alla förutsättningar för att inför valet 2026 leda Sverige in i en era av mod och solidaritet. En tid där vi bedriver politik tillsammans och för varandra. Vi är många engagerade, kompetenta och kunniga redo för att ta ansvar och leda Sverige. 

För att det ska bli verklighet, behöver vi kraftsamla och vässa vår strategi. Vänsterpartiet befinner sig idag i en obalanserad våg, där vi är svaga i opinionen nationellt, men starka lokalt. Vänsterpartiet är idag varken avgörande i riksdagsomröstningar eller når ut i media. Trots detta kan vi bli mer aktuella än någonsin. 

Hela partiet måste inse att kampen om välfärden just nu inte sker i riksdagen med likgiltiga ministrar. Kampen om välfärden sker dagligen i våra kommuner och regioner. I synnerhet i de kommuner och regioner där vi styr. Dagligen brottas vi med röda siffror, svåra ställningstaganden och tuffa utmaningar. Trots detta tar vi ansvar, för att det här vi samlar på oss kunskap, omprövar gamla beslut, har insyn, förståelse och kompetens för förverkligandet av ett nytt Sverige. Det är här vi har det som vi saknar i riksdagen. Inflytande.  

Partiet kan nu, tills regeringen faller, kraftsamla sina resurser och engagemang för att stärka alla förtroendevalda i kommuner och regioner. Riksdagsledamöterna kan nu, tills regeringen faller, vara kommunernas främsta försvarare, informationsgivare, visselblåsare och faktaförmedlare.  

Vi bör nu kroka arm för att visa vägen till ett annat Sverige. Ett modigt, inkluderande, solidariskt Sverige där vinnarna är den stora majoriteten av medborgarna som är i behov av en stark välfärd. Vi har en god chans att segra i kampen för välfärden. Låt oss tillsammans stärka vår gemensamma rörelse och stärka vårt växande parti. Det är vår tur nu. 

Tillsammans och för varandra kan vi rusta oss för att bli Sveriges största parti! 

/Moisés Ubeira

Kommunalråd Vänsterpartiet Sundbyberg

Dela den här sidan:

Kopiera länk