sida

Blått, blåare, brunt.

bla-blaare-brunt-3Någonstans är det ändå imponerande, att sundbybergsmoderaterna aldrig upphör att överraska med sin djupt konservativa syn på samhället och medborgarna. Man skulle kunna prata om klassförakt men jag tror mer det hela handlar om ett ofantligt avstånd till allt vad arbetarklass vill säga.

Någonstans är det ändå imponerande, att sundbybergsmoderaterna aldrig upphör att överraska med sin djupt konservativa syn på samhället och medborgarna. Man skulle kunna prata om klassförakt men jag tror mer det hela handlar om ett ofantligt avstånd till allt vad arbetarklass vill säga.

I kommunfullmäktige i måndags hade vi en debatt om otryggheten i Sundbyberg. Många invånare har de senaste månaderna börjat känna sig allt mer otrygga i sitt eget bostadsområde. Nu skulle kommunstyrelsens ordförande svara på hur han ser på brottsutvecklingen i Hallonbergen och Rissne. Förutom några kommentarer om polisens ansvar, en grannstödsbil samt grannsamverkan så kom också den här kommentaren: I Hallonbergen är andelen hyresrätter över 90 procent av de befintliga bostäderna, och i Rissne kring 70 procent.” samt ” Vi har också en ombildningsprocess i Hallonbergen, som kommunfullmäktige beslutat om. Bakgrunden är segregationen i boendealternativ. Vår vilja är en blandad upplåtelse med både hyresrätter och bostadsrätter.”

Låt det sjunka in. Som ett svar på ökande otrygghet vill alltså Moderaterna driva ombildningar. Inte nyproduktion av bostadsrätter för mer blandade stadsdelar. Man tänker att mannen som får äga sin lägenhet slutar slå sin sambo, att ungdomen som får ännu längre till ett förstahandskontrakt klarar gymnasiebehörigheten eller att den som är fast i ett alkoholmissbruk lägger ifrån sig flaskan genom att hyra av sina grannar istället för av Förvaltaren?

Det är givetvis helt befängt. Däremot kan en ombildningsprocess snabbt leda till att låginkomsttagare, ungdomar eller nyanlända inte får tag på bostad i området och därför flyttar någon annanstans. Och så har högern ”löst” de sociala problemen. Sundbybergsmoderaterna är en sällsynt djupblå version av sitt parti.

Men, som vanligt finns det alltid någon som ska vara värre. För vad är Sverigedemokraternas allternativ? Jo, att Sundbyberg ska ligga på regeringen för att få mer stöd. Stöd får vi redan, via generella stadsbidrag som går till alla kommuner. Tack vare Vänsterpartiet lägger regeringen från och med nästa år 10 extra vänstermiljarder på detta. För Sundbybergs del innebär det ca 60 nya lärare, socialarbetare, fältassistenter eller fritidspedagoger – insatser som förstås motverkar utanförskap, missbruk och avhopp från skolan. Sverigedemokraterna kapar dessutom stödet i sin riksdagsbudget; 2017 föreslår man 12 miljarder mindre än vad regeringen lägger för att sedan succesivt trappa ner ännu mer. 2019 skiljer det i SD:s budget hela 40 miljarder i uteblivna välfärdssatsningar via statsbidragen.  I väldigt runda slängar mostavar det 80.000 jobb i välfärden. Vad tror ni det skulle göra med otryggheten i vårt land och i Sundbyberg?

Förutom att vi gör en historisk satsning på välfärden genom de 60 nya tjänster som Vänsterpartiet alltså sett till att vi får i Sundbyberg, så har vi en rad lokala förslag för ökad trygghet. Vi har bl a drivit på för en social investeringsfond (som styrande partier stoppade) och motionerat om att satsa ordentligt på att samordna och utveckla ett långsiktigt våldsförebyggande arbete.

Jesper Wiklund

28 oktober 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk