sida

Höger, vänster och bangolf

KlaraIbland blir stora ideologiska skillnader synliga i det lilla – ibland till och med i en minigolfbana.

Ibland blir stora ideologiska skillnader synliga i det lilla – ibland till och med i en minigolfbana.

Jag har levt i närheten av Råstasjön och Lötsjön i flera år. Först på Solnasidan, bredvid Råstasjön, och nu i Sundbyberg, inte långt från Lötsjön. Redan för flera år sedan, när jag promenerade runt sjöarna de första gångerna, blev skillnaderna mellan de två tydliga. Båda sjöarna är egentligen lika vackra och har samma naturliga förutsättningar – men i Solna härskar sedan många år en borgerlig logik. Här är promenadmiljön sliten och lite torftig – och här tornar Friends arena upp sig som ett pinsamt minnesmärke över kommunal korruption. Kring Sundbybergs Lötsjön ser det annorlunda ut. Här finns gott om välskötta parkbänkar, utomhusgym och trevliga lekplatser. Man kan stanna och fika, och i ett hörn av sjön räknas antalet cyklister under dagen och året, i syfte att främja cyklandet. Är dessa skillnader en slump? Nej, det här är så klart ett resultat av skillnader i kommunal politik och kommunala prioriteringar: Solna vill ha Sveriges lägsta kommunalskatt, och Sundbyberg vill att kommuninvånarna ska ha en rik närmiljö.

I dagarna har skillnaderna mellan kommunerna ytterligare understrukits. Medan nätverket Rädda Råstasjön kämpar för att förhindra ytterligare exploatering av Råstaområdet efter etableringen av Mall of Scandinavia, utvecklas Lötsjösidans miljö. Snart kommer Sundbybergs Bangolfklubb, med assistans från kommunen, att skapa en ny golfbaneanläggning – en ideellt driven anläggning, anpassad för funktionsnedsatta och med det uttalade målet att locka fler kvinnor till bangolfen.

Jag har svårt att tänka mig ett mer talande och tydligt exempel på den inverkan som ideologi har i vår närmiljö – kontrasterna är ju närmast genanta för det borgerliga Solna. Har du svårt att tro det? Välkommen ner till sjöarna för att se med egna ögon.

Klara Ernemo

30 oktober 2015

Lötstjön 151027

Höst vid Lötsjön

Dela den här sidan:

Kopiera länk