sida

Ingen kan göra allt – alla kan göra något.

Jesper WiklundI veckan har allt fler fått upp ögonen för de den humanitära katastrof som nu under flera år utspelat sig i Syrien och i flyktinglägren i grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet. Samtidigt som det är tragiskt att det först är när vi ser bilderna på Aylan, 3 år och drunknad i medelhavet, som de rasistiska rösterna i sociala medier tystnar (tillfälligt) och högerns ledarsidor slutar prata om ”volymer” så är det väldigt vackert att se den gräsrotssolidaritet som nu blommar ut.

I veckan har allt fler fått upp ögonen för de den humanitära katastrof som nu under flera år utspelat sig i Syrien och i flyktinglägren i grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet. Samtidigt som det är tragiskt att det först är när vi ser bilderna på Aylan, 3 år och drunknad i medelhavet, som de rasistiska rösterna i sociala medier tystnar (tillfälligt) och högerns ledarsidor slutar prata om ”volymer” så är det väldigt vackert att se den gräsrotssolidaritet som nu blommar ut.

Fotbollslag bjuder in ensamkommande flyktingbarn till sina verksamheter, vårdpersonal reser ned till Budapest för att hjälpa flyktingar som kommer den vägen, tursister som ska till Turkiet eller Grekland samlar in medicin och kläder att dela ut på plats, en fotograf skänker bort sina bilder till de som i sin tur skänker pengar till välgörenhetsorganisationer och flera miljoner till olika hjälpinsatser har samlats in på bara några dagar.

När EU och europeiska politiker helt misslyckas med att leverera det Unionen påstås vara tillför – säkerhet – så är det miljontals medborgare som istället gör jobbet. Det är fantastiskt!

Samtidigt behövs politiska åtgärder. Lagliga vägar att söka asyl är den mest uppenbara av de åtgärderna – ingen riskerar livet om det finns andra sätt att söka skydd.

Sundbyberg gör också sitt som kommun. Kommunen fått pengar från Länsstyrelsen för att utveckla och stärka integrationshöjande insatser i samarbete med ideell sektor och under hösten kommer en projektledare att anställas på halvtid för att i samarbete med ”Tillsammans för Sundbyberg” arbeta med integrationsfrågor. Vi har sedan 2010 tagit emot ca 50-100 % fler flyktingar än snittet för landets kommuner. Att påstå att detta skulle vara en oerhörd uppoffring är däremot galet. Förra året handlade det totalt sett om 251 flyktingar, fördelat på 45.000 invånare, dvs en flykting på ca 180 invånare – det SKA vi kunna lösa utan större problem. Men ju mer vi hjälps åt desto bättre blir det.

Vill du som enskild bidra på något sätt så finns det flera saker du kan göra:

Fristadsfonden Hjälper asylsökande flyktingar som hotas av avvisning och som inte kan återvända till sina hemländer. De asylsökande som fonden hjälper, hyser en välgrundad fruktan för att återvända till de länder de flytt ifrån och tvingas därför gömma sig i vårt land. Fonden bidrar med pengar till sakkunnig juridisk hjälp, när vi efter en noggrann undersökning har funnit det nödvändigt att gå in med en ny ansökan, som i sin tur kan ändra på det tidigare felaktiga beslutet.

Fristadsfonden instiftades av Vänsterpartiet 1995. Genom fondens hjälp har många flyktingar fått permanent uppehållstillstånd. Om du vill stödja Fristadsfonden så kan du sätta in pengar på plusgiro 26 31 25 – 7.

Röda Korset SMS:a AKUT 100 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofarbete Bankgiro: 900-8004 Plusgiro: 900 800-4 Skriv katastrofhjälpen i inbetalningarna

Rädda Barnen Bli månadsgivare genom deras hemsida och/eller skriv på Rädda Barnens upprop ”Inget barn ska dö på Medelhavet. För att tragedierna ska få ett slut måste Europa öppna upp för säkra och lagliga vägar.

UNICEF Skänk pengar genom deras hemsida.

UNHCRhemsidan kan du ge en gåva till Syriens offer.

Radiohjälpen SMS:a, ring eller betala in till Radiohjälpens insamling till människor på flykt. Läs här om hur du gör.

Jesper Wiklund

Dela den här sidan:

Kopiera länk