sida

Järnvägen grävs ned men Sundbyberg fortsätter vara delat

stadskarnan-debatt-161031-2-fb-50I måndags anordnade ”Nätverket Trivsam Stadskärna” ett möte om nedgrävningen av Järnvägen. Bakgrunden är att nätverket och flera andra har haft starka invändningar mot det förslag som staden presenterat över hur stadskärnan skulle se ut efter nedgrävningen. Kritiken har bl a rört förslaget på att bygga ett stort hus på Sundbybegs torg, att man ville öppna upp Marabouparken och bygga hus vid båtklubben samt att många oroats för att hög bebyggelse längsmed södra sidan av Järnvägsgatan skulle skymma de hus som redan finns där.

I måndags anordnade ”Nätverket Trivsam Stadskärna” ett möte om nedgrävningen av Järnvägen. Bakgrunden är att nätverket och flera andra har haft starka invändningar mot det förslag som staden presenterat över hur stadskärnan skulle se ut efter nedgrävningen. Kritiken har bl a rört förslaget på att bygga ett stort hus på Sundbybegs torg, att man ville öppna upp Marabouparken och bygga hus vid båtklubben samt att många oroats för att hög bebyggelse längsmed södra sidan av Järnvägsgatan skulle skymma de hus som redan finns där.

Nu skulle politikerna få svara på kritiken. Men det blev mer likt Yrrol-sketchen med ”Statssekreterare Jonas Kalholm som inför en bister studiepanel bestående av bl a Jan Guillou helt backar från sitt uttalande om att kärnvapenbestycka JAS-planen. Högerpartierna och Mp har nämligen backat helt på de flesta av de punkter som nätverket och andra kritiserat.

Det här är värt att fira. Det lönar sig att engagera sig i sin omgivning och det går att påverka. Nu ska vi inte tro att det slutar här – inte på långa vägar. Tillgängligheten måste säkerställas, trafikutredningar behöver beställas, solstudier göras och, inte minst, ekonomiska kalkyler upprättas. Det är då vi kommer hamna i skarpt läge – frågan om rätten till det offentliga rummet och tillgången till icke kommersiella mötesplatser. Ska vi sälja ut kommunens mark till högsta möjliga pris? Ska vi sälja billigare och få hyresrätter eller ska vi inte sälja alls? Bygger vi höga hus där vi får som mest betalt för det eller där de stör som minst? Och var stör de minst – i centrala Sundbyberg eller närmare Duvbo?

Men som sagt, nu ska vi fira förbättringarna som nätverket och alla ni andra som engagerat er fått igenom. Sedan tar vi tag i fortsättningen. Den som väntade sig en rafflande paneldebatt i måndags behöver nog inte gå tröstlös länge. Det hettar snart till igen.

Jesper Wiklund

3 november 2016

På bilden: publiken på debatten på Bristol 31 okt 2016.

Dela den här sidan:

Kopiera länk