sida

Kampen för en beroendevård värd namnet

julkalender-5-decJag gillar julen, och jag gillar julkalendrar. När jag var barn hade jag alltid en julkalender, gärna en med choklad. Här kommer nu mitt bidrag till Vänsterpartiet Sundbybergs julkalender.

Jag gillar julen, och jag gillar julkalendrar. När jag var barn hade jag alltid en julkalender, gärna en med choklad. Här kommer nu mitt bidrag till Vänsterpartiet Sundbybergs julkalender.

Det är tyvärr ingen överraskning att vården har försämrats de senaste åren. Med Alliansen i Stockholms läns landsting har det gått från att vara vård efter behov, till vård efter plånboken. Effekten av det så kallade vårdvalet har blivit att det numera är vårdgivarna som väljer var de ska etablera sig och det är inte alltid där vården behövs mest. Ersättningssystemet gör oss patienter till ”pinnar”, där varje åkomma är en pinne i statistiken. Borgarna älskar att säga att det ska vara lika för alla –  oavsett om du är höginkomsttagare från Östermalm eller sprutnarkoman från Plattan ska du ha lika mycket vård. Det säger sig självt att det inte är rättvist. Vården ska inte vara lika för alla, den ska ges efter behov.

I det här systemet finns det tyvärr de som är förlorare, inte minst kvinnor och då i synnerhet de kvinnor som är fast i både beroende och psykisk sjukdom. Det måste vi ändra på. Bland missbrukande kvinnor har så många som ca 90 % blivit utsatta för våld i nära relationer och kvinnor är också mer stigmatiserade på olika sätt. Jag och Birgitta Sevefjord har jobbat hårt med att lägga fokus på det här den senaste tiden. Det finns massor att göra. Först och främst behövs det en egen avgiftning bara för kvinnor. Sprututbytet behöver utökas och göras mer tillgängligt för flera. Det är också dags att Naloxone nässpray görs tillgängligt till brukare så att vi kan rädda liv. Vi behöver också undersöka hur vi bättre kan hjälpa människor som har varit lagförda och har ett beroende. Vi kommer snart att presentera vår rapport för Vänsterpartiets landstingsgrupp. Ambitionen och förhoppningen är att ta fram ett program. Jag kan lova er är att jag kommer fortsätta i oförändrad takt med att förvalta det förtroende jag fick av medborgarna i valet 2014 och fortsätta att kämpa för en beroendevård värd namnet.

Vänsterpartiet behövs i landstinget. Vi är garanterna för en mänsklig politik där vi kan få bort vinsterna i vården. Vi behöver bli många fler, så gå med i Vänsterpartiet och var med och vrid samhället mot ett mera mänskligt, jämställt och jämlikt håll, där vi alla är lika värda.

Marit Strand Pettersen,
ersättare i landstingsfullmäktige

5 december 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk