sida

Politikens svar på ”luften är fri”

luften-ar-fri-fwNi vet hur små barn brukar hålla på och vifta med handen precis framför ansiktet på t ex ett syskon och ropa ”luften är fri, luften är fri”. En mer obehaglig variant av det här var när Martin Soneby i ”Citysport” för några år sedan förföljde helt oskyldiga medborgare på stan (se här).

Ni vet hur små barn brukar hålla på och vifta med handen precis framför ansiktet på t ex ett syskon och ropa ”luften är fri, luften är fri”. En mer obehaglig variant av det här var när Martin Soneby i ”Citysport” för några år sedan förföljde helt oskyldiga medborgare på stan (se här).

Sverigedemokraterna är politikens svar på det här störiga beteendet. Hur ska man annars tolka det när de först röstar för utförsäljningar och ombildningar av hyresrätter, för att sedan lägga en motion om att det är för svårt för sundbybergare att får tag på en hyresrätt? Eller när de ljuger om att mottagandet av nyanlända tvingar hyresgäster att flytta från sina lägenheter och kräver ”att ingen ges förtur i Förvaltarens bostadskö pga att denna är nyanländ ”? När jag på Hyresgästföreningen Sundbybergs debatt förra veckan konfronterade SD:s representant med lögnerna svarade han att ”jag säger inte att det är så, bara att det inte borde vara så”. Luften är fri, luften är fri!

Nyanlända sundbybergare som inte kan ordna med eget boende erbjuds precis som andra invånare som behöver hjälp tillfälliga sociala kontrakt. Det är en bedömning som görs utifrån behov – inte utifrån etnicitet. När du har ett socialt kontrakt så hyr du formellt ditt boende av kommunen som står som hyresgäst hos värden. Under tiden får du samla köpoäng hos Förvaltaren som alla andra.

För att kunna möta behovet av sociala kontrakt kommer vi behöva bygga om lokaler till bostäder och förmodligen också bygga tillfälliga ”modullägenheter”. Eftersom kön till Förvaltaren bara blir allt längre med högerns utförsäljningar och ombildningar är det många som väntat länge på att kunna flytta hemifrån, flytta till en mindre lägenhet eller till en större, kanske kunna flytta närmare sina barn eller komma ifrån det hutlösa svartkontraktet. Vänsterpartiet driver därför att även de tillfälliga modulbostäderna ska vara öppna för de som står i Förvaltarens kö – utan att de förlorar sina köpoäng.

Det behövs fler hyresrätter i Sundbyberg, inte färre. Det behövs också sänkta krav för förstahandskontrakt, det behövs mer boendeinflytande i renoveringar, det måste bli möjligt att dela på ett hyreskontrakt och vi måste stoppa svartkontrakten som finns. Allt detta driver Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna fortsätter att vara ett clownparti som istället för att bedriva politik förföljer oskyldiga sundbybergare. Visst, luften är fri – men det finns riktiga problem att lösa. SD är inte en del av svaren, det är däremot Vänsterpartiet.

Jesper Wiklund

25 november 2016

Dela den här sidan:

Kopiera länk