sida

Tårtkalas!

Förra veckan blev det officiellt. Vänsterpartiet ingår en kompromiss med Moderaterna och de andra styrande partierna i Sundbyberg. Syftet är att rädda hyresrätterna i Rissne från försäljning i samband med att centrum säljs ut. Det firade vi med tårtkalas med boende på Odalvägen och Ridvägen.

Förra veckan blev det officiellt. Vänsterpartiet ingår en kompromiss med Moderaterna och de andra styrande partierna i Sundbyberg. Syftet är att rädda hyresrätterna i Rissne från försäljning i samband med att centrum säljs ut. Det firade vi med tårtkalas med boende på Odalvägen och Ridvägen.

Bakgrunden är att Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna (med stöd av Sverigedemokraterna) förra sommaren beslutade sälja ut Hallonbergen och Rissne Centrum till privata fastighetsägare. I Rissne skulle två fastigheter med totalt ca 200 hyresrätter ingå. Under de dryga två år som högerpartierna och Miljöpartiet styrt Sundbyberg har vårt kommunala bostadsbolag Förvaltarens bestånd redan hunnit sjunka kraftigt och kötiden förlängts rejält för de ungdomar som väntar på att kunna flytta hemifrån. Dessutom planeras flera ytterligare utförsäljningar.

Inte nog med att det här leder till ökade kötider för de som inte har råd att köpa en etta för över 2 miljoner eller inte klarar hyresvärdarnas inkomstkrav. Det leder till att sundbybergare hänvisas till att flytta runt på otrygga andrahandskontrakt, ibland till rena ockerhyran. I värsta fall leder det till att familjer ställs på gatan – ni minns säkert barnfamiljerna i våras som inte visste var de skulle ta vägen när deras korttidskontrakt upphörde. Senast förra veckan blev jag uppringd av en trebarnsfar som inte visste var han skulle ta vägen med sin familj. Hyresvärden hotade med vräkning om inte hyran kom in dagen därpå. Så ser ”bostadsmarknaden” ut i Sundbyberg.

Prioriterat för Vänsterpartiet är därför att Förvaltaren behåller befintliga lägenheter och bygger nytt, så att kötiden kan minska. Parallellt med det måste vi stoppa den olovliga andrahandsuthyrningen och sänka inkomstkraven för ett kontrakt (i det ingår att räkna in försörjningsstöd som en inkomst) samt bromsa hyresnivåerna både i nyproducerade och i nyrenoverade lägenheter.

Självklart tycker Vänsterpartiet fortfarande att problemen med centrumförsäljningarna kvarstår – vad kommer hända med kommunal verksamhet så som fritidsgårdarna, bibliotek och kulturcentrum? Landstingets vårdcentraler? Apoteken? Bankomater och matbutiker? Vi har i andra centrum sett hur privata värdar höjer hyrorna och dränerar centrumen på liv. Både Rissne och Hallonbergen behöver matbutiker, både Rissne och Hallonbergen behöver fritidsgårdar såväl som bankomater. Det behövs grönyta och Hallonbergen behöver verkligen verkligen ha kvar den stora fotbollsplanen vid Hallonbergsskolan.

Så vad har Vänsterpartiet gått med på? Vi har lovat att inte yrka på återremiss av försäljningarna. Det innebär att vi avstår från möjligheten att försena försäljningen med drygt 1 månad. Vi kommer fortsatt att kunna yrka på avslag på centrumförsäljningarna och självklart fortsätta att kämpa för att bevara t ex grönområden och fritidsgårdar. I gengäld har Vänsterpartiet sett till att inga hyresrätter säljs till en privat värd när Rissne centrum säljs.

Risken för ombildning till bostadsrätt kvarstår dock. Så länge Moderaterna styr Sundbyberg kommer samtliga som vill köpa sina lägenheter ”behandlas i positiv anda”. Det innebär att varenda hyresrätt i Förvaltaren står inför risken för ombildning. Det är helt galet tycker Vänsterpartiet, som är det enda parti som är konsekvent emot ombildningar. Kunde vi då inte förhindrat att hyreslägenheterna ombildas till bostadsrätter om hyreshusen hade sålts till privat värd? Nej, det är ett helt orimligt resonemang. Dels hade de försvunnit från Förvaltaren i vilket fall och kötiden hade växt, dels är vår enda möjlighet att påverka inkomstkrav m.m. att vi behåller fastigheterna i Förvaltaren. Nu är det i vart fall upp till de boende att bestämma sig för hur de vill göra med sina lägenheter. Det är värt att fira!

Jesper Wiklund
22 september 2017

Dela den här sidan:

Kopiera länk