sida

Vi behöver fler hyresrätter, inte färre.

jesper_porträtt1_webbBåde Sundbyberg och Stockholm växer och växer mycket. Här finns jobb, här finns utbildningar och här finns ofta även släkt och vänner. För att det ska gå ihop måste vi bygga fler bostäder. I en tätort som Sundbyberg kan man då i princip välja mellan att bygga hyresrätter eller att bygga bostadsrätter. För att få en bostadsrätt behöver du, om du inte har miljonärer i familjen som kan låna ut pengar till dig, ta ett banklån. För att få ett banklån måste du ha en anställning och en inkomst som är hög nog att kunna betala ränta och amorteringar och lite till. Men det är inte nog. Du behöver dessutom ha ett antal hundratusen på kontot för att kunna gå in med 15 % i insats. Så det där med miljonärer i släkten är kanske inte något du kommer ifrån trots allt.

För att få en hyresrätt behöver du ha en inkomst och du måste ha stått i kö tillräckligt länge, oavsett om din kusin är miljonär eller inte. Det är inte alla som har en inkomst hög nog och det är inte alla som stått i kö länge nog. Men det är betydligt fler som kan fixa de kraven än vad det är som råkar ha 300.000 på sparkontot. Hyresrätter är helt enkelt en boendeform som betydligt fler kan ta del av. Det är en mer demokratisk boendeform där tjock plånbok inte ger förtur.

Om vi omvandlar hyresrätter till bostadsrätter så innebär det alltså att färre människor har tillgång till de bostäderna. När vi bygger nya hyresrätter blir de dessutom dyrare än de som byggdes för 20-30 år sedan. Så det är inte nog att vi nu bygger fler nya hyreslägenheter om vi, som några partier vill, säljer ut de gamla.

Vi behöver fler hyresrätter, inte färre. Vi ska bygga nytt och pressa priset för de lägenheterna och vi ska låta bli att leka marknad med våra gemensamt ägda bostäder. Bara så kan vi säkerställa att alla sundbybergare har tillgång till ett boende och att folk kan flytta dit jobben finns. Bara så kan vi få en stad inte bara för de med miljonärer i släkten – utan även för de som gnetat på i bostadskön i tio år och har pension, jobbarlön, sjuklön eller A-kassa.

Jesper Wiklund

Dela den här sidan:

Kopiera länk