En ny budget för Sundbyberg!
Efter sju långa år är Vänsterpartiet äntligen med i ett majoritetesstyre igen. Det betyder också att vi har varit med och tagit fram budgeten för kommande år. Och självklart finns det tydliga vänsterpolitiska prioriteringar i den!
Här kommer finns en kort sammanfattning av några av de viktigaste delarna i budgeten för ett socialt-, miljömässigt- och ekonomiskt hållbart Sundbyberg.
Situationen för kommuner och regioner runt om i Sverige är ekonomiskt ansträngt, så också för Sundbyberg. Inför 2023 aviserade SKR (Sveriges kommuner och regioner) att landets kommuner och regioner var i stort behov av ökade statsbidrag om cirka 20-30 miljarder för att klara välfärden. Detta hade motsvarat cirka 100 miljoner till Sundbyberg. Med den nya regeringen och deras samarbetsparti Sverigedemokraterna blev det bara sex miljarder. Vilket istället för 100 miljoner blev till 20 för oss i Sundbyberg. Så inte nog med att kommuner och regioner redan gått på knäna under en längre tid. Regeringen och Sverigedemokraterna gav oss i kommunerna en svältbudget – ett stålbad.
För Vänsterpartiets del är det därför viktigt att vi i den styrande majoriteten tar ett helhetsgrepp om stadens resurser utan att sänka ambitionerna med sundbybergarnas välfärd. Det kommer vi aldrig att kompromissa med. Så, med vår budget kan vi säkerställa att förskolor, skolor och äldreomsorg kan fortsätta utveckla sin verksamhet och finnas där för ALLA sundbybergare.
I budgeten finns det många viktiga uppdrag som kommer ge bättre förutsättningar för invånarna i Sundbyberg, och det är bara vårt första år i Sundbybergsmajoriteten.
Några av våra viktigaste uppdrag i budgeten
Slut på paviljonger
Under en lång tid har vi varit beroende av paviljonger, både för förskolor och skolor, såsom Dimslöjan, Bävern och Duvboskolan. En plan för hur vi ska komma loss från dessa måste fram och därför säkerställa att vi har permanenta lösningar för respektive ovannämnda i närområdet.
Minska antalet timanställda
Under pandemin såg vi hur timanställningar istället skapade utmaningar och försvårade minskad smittspridning. Det skapar också en otrygg anställningssituation för de anställda och alltför många olika besök från olika personer hos omsorgstagarna. Att ha en heltidsanställd grundbemanning är viktigare än att ha flexibilitet hos anställda med timanställda.
Gratis frukost i skolan
I flera kommuner har avgiftsfri frukost införts och gett goda resultat. Nu är det dags för Sundbyberg att utreda på vilket sätt vi ska införa det. Hela skolan? Vissa klasser? Vilka tider? Vi ser att detta är ett bra sätt att skapa ordning i skolan och stärka koncentrationen så att alla barn får samma möjligheter utöver förutsättningar.
En mer rättvis skolpeng och förskolepeng
Under lång tid har vi sett att de kommunala förskolor och skolor tar ett större ansvar än många privata aktörer. Ofta har de privata låg andel behöriga lärare samtidigt som de kommunala verksamheterna har hög andel behöriga. Att se över möjligheten att fördela pengen baserat på behöriga lärare, eller antal vuxna per barn är en väg att gå för att säkerställa att fördelningen av pengen blir mer rättvis.
Ramtid inom hemtjänsten
Att låta omsorgstagarna få makten över den tid de får tilldelat är viktigt. Det är valfrihet på riktigt! Med ramtid blir det större inflytande för omsorgstagarna och bättre fördelning av tiden.
Minska beroendet av konsulter
Att en konsult kostar mer än en direkt anställd vet vi alla. Konsulter kan såklart stärka och bidra positivt till verksamheterna där topparna ibland är höga eller där spetskompetens behövs vid särskilda tillfällen. Men en hög andel konsulter skapar istället oregelbundna arbetsförhållanden där ansvaret kan hamna mellan stolarna samtidigt som kompetens snabbt kan försvinna. En ökad grundbemanning är istället viktigare på lång sikt.
Ökade resurser till Kvinnojouren
Äntligen säkerställer vi ett flerårigt samarbete med Kvinnojouren i Sundbyberg i form av ett IOP-avtal. En viktig aktör som med sin kompetens och engagemang kan stärka oss i arbetet för våld mot kvinnor.
Aktiva arbetsmarknadsinsatser
Vi är på väg in i en lågkonjuktur där arbetslösheten riskerar att öka. Därför är det viktigt att vi har ett grepp kring olika arbetsmarknadsåtgärder där vi samarbetar och samverkar med samtliga aktörer i staden för att säkerställa att samtliga kommer i arbete och inte hamnar i arbetslöshet.
Våldsförebyggande åtgärder
Vi har länge pratat om att våldsförebyggande åtgärder inte kan göras från en front. I budgeten kraftsamlar vi så att arbetet sker från flera fronter och tillsammans med andra aktörer. Till exempel ska vi arbeta för att se till att unga inte hamnar i riskmiljöer, men också erbjuda möjlighet till avhopparverksamhet när man vill ta sig ur. Slutligen är det också viktigt att erbjuda ett annat liv när en person suttit sitt straff, att hamna i återfallskriminalitet är en hög riskfaktor. Därför måste vi även då erbjuda alternativ.
Solceller och laddstolpar
Klimatet är avgörande för vår framtid, och Sundbyberg ska gå föra i det arbetet. Därför höjer vi nu klimatambitionerna kraftigt. Bland annat genom en storsatsning på solceller på kommunala tak och utbyggnad av laddinfrastrukturen i staden.
Bevara Rissne ängar
Att bygga stad skapar flertalet hårdgjorda ytor. Och en stad med mycket bebyggelse kräver såklart att vi värnar och skyddar våra viktiga lungor. Även om vi ser till att inte bygga på gröna ytor så blir det mer påverkan på våra gröna ytor. Att skydda Rissne ängar som naturreservat är att just ge den ytan ett skydd för framtida bebyggelse och lyfta dess värde för medborgarna.
Pryl- och fritidsbank
Ska ditt barn på utflykt med klassen och behöver skridskor eller på en klassresa och åka skidor? Eller vad sägs om ett playstation över lovet? Allt detta kostar och alla har inte möjligheter att investera i både skridskor, skidor, tält, liggunderlag, spelkonsoler med mera. Föreställ dig ett utökat sportotek där alla olika prylar kan lånas.
Muralmålningar
Under lång tid har konstformen med graffiti och muralmålningar hanterats felaktigt. Det är en konstform som bör få samma utrymme i staden som all annan konst. Med detta kommer det skapas utrymme och möjligheter för att uttrycka den.
Öka kostnadseffektiviteten
Inom social- och arbetsmarknadsnämnden samt äldrenämnden finns det flertalet aktörer som delar på ansvaret inom dessa verksamheter. Vi ska se över aktörer och auktoriseringar är viktigt för att förbättra kostnadseffektiviteten. Att ha många aktörer är inte likställts med god kvalitet. Att ha en stark kommunal verksamhet med aktörer som kompletterar med sina spetskompetenser är den vinnande faktorn. Först ska detta utredas för att vässa utbudet för medborgarna.
Stärk busstrafiken till Ursvik och Brotorp
Även om vi inte kan styra eller besluta om kollektivtrafiken i staden, så kan vi skapa förutsättningar och pusha för att säkerställa att kollektivtrafiken är lika bra i alla våra stadsdelar. Därför finns det en skrivning om att vi ska föra samtal med Region Stockholm om förstärkningar i Ursvik och Brotorp med busstrafik.
Tillgänglighetskrav vid uteserveringar
Staden ska vara levande och med möjlighet till uteserveringar. Samtidigt när staden blir mer levande är det viktigt att se till att alla medborgare också har rätt att tillgodogöra sig en mer levande stad.
Basnivå vid renoveringar
Många lägenheter hos Förvaltaren behöver renoveras under åren som kommer. För Sundbybergsmajoriteten är det viktigt att säkerställa att så många som möjligt ska kunna bo kvar även efter en renovering, och därför behöver vi göra allt vi kan för att hålla kostnaderna nere. Det gör vi genom att införa en tydlig basnivå vid renoveringar. Basnivån gäller för alla och sedan är det upp till hyresgästen att själv välja ytterligare standarshöjningar ifall hen själv vill.
Boendeinflytandeavtal
Under lång tid har de boende i Förvaltarens lägenheter, Hyresgästföreningen och Förvaltaren stått utan boinflytandeavtal. Ett avtal som möjliggör samarbete och samverkan. Att få till detta stärker inte bara staden i sin helhet där hyresgäströrelsen får inflytande, utan stärker även samtliga hyresgäster. Att samarbeta och samverka med Hyresgästföreningen är värdefullt.
Policy om vad som är renovering och underhåll
Det har varit viktigt att säkerställa att renovering sker i våra gemensamma hyresrätter. Att ta fram en policy om vad som är underhåll och renovering är viktigt så att inga frågetecken uppstår när förbättringar genomförs. Underhåll och renoveringar behöver inte bara vara ett behov att förtydligas i en policy. Det är också viktigt att säkerställa att låg basnivå finns så att personer har bättre förutsättningar för att bo kvar även efter omfattande renoveringar.
Sänkt totalavkastningskrav på Förvaltaren
För att skapa mer flexibilitet i vårt fastighetsbolag justeras totalavkastningskravet. Tidigare har det funnits ett SKA-krav vilket gjort att bolaget alltid måste föra över överskottet. Nu när det finns stora renoveringsbehov och flertalet politiska ambitioner är det också viktigt att skapa bättre marginaler vid det fall de ekonomiska musklerna behöver fokuseras på annat håll än att överföra eventuella överskott till moderbolaget.
Öka valdeltagandet
Vi har sett hur valdeltagandet minskat mellan valen och det kan snabbt bli ett demokratiskt underskott där alltfler inte känner att de vill eller kan delta i den demokratiska utvecklingen. Därför stärks partiernas stöd för att fortsätta arbetet mellan valen men också att staden gör en analys om vilket åtgärder som är bra och bör göras över valen.